Inflationen kan ha toppat

En inflation på nivåer som inte har setts på många år pågår i hela den industrialiserade världen. Nu kommer det tecken på att den är på väg att vända nedåt, det vill säga fortsätta vara hög ett tag till men i alla fall inte öka. Bostadspriserna är en ”joker”.

Inflationen mättes till 12,3 procent på årsbasis i december, den högsta siffran på 32 år. Elpriserna vägde tungt i denna mätning, och utan verkan av dem skulle förändringarna ha varit klart mindre. Bara i december ökade elpriserna med 28,8 procent.

Riksbanken förväntar sig dock att inflationen toppar ut inom de närmaste månaderna, och sedan börjar avta, rapporterar Bloomberg.

Riksbanken höjer            

Med ett ganska säkert kommande beslut om räntehöjning  tänker Riksbanken också bidra till att det blir så. 0,5 procentenheters höjning, ”50 punkter” är vad merparten bedömare förväntar sig. Det väntas även en spridningseffekt till Sverige från delar av den övriga industrivärlden, där inflationen redan har börjat avta.

Länsförsäkringars chefsekonom har också hon förväntningar om en kommande inflationstopp under första kvartalet. Både Nordea och länsförsäkringar ser för sig en ytterligare 25 punkters höjning från Riksbanken under året, och sedan höjningsstopp året ut.

Bensin och livsmedel är tunga i inflationssiffran

Bensin och matvaror, framför allt basvaror som mjölk, ost och kött är även de tunga påverkare av inflationssiffran, som många konsumenter redan har märkt.

Bostadsprisernas inverkan på inflationen är också den oklar och svårmätt, eftersom KPI ska mäta kostnadsökningar för varor och tjänster, och bostadspriser innehåller kostnader för tillgångar och därmed inte ingår i KPI. Något som kallas räntekostnadsindex fångar dock upp delar av denna utveckling, på lång sikt eftersom den bygger på ett medelvärde över de senaste sex månaderna.

Verkan blir givetvis ändå mycket oklar i en situation som den aktuella med två faktorer som motverkar varandra, sjunkande bostadspriser och ökande räntor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter