Inga pengar förrän Ungern underkastat sig

EU-kommissionen anser att Ungern inte gjort tillräckligt för att anpassa sig efter EU:s krav

EU-kommissionen väljer att inte betala ut de 7,5 miljarder euro som Ungern skulle ha fått i regionalstöd, med hänvisning till att landet inte lever upp till de ”europeiska värderingarna”. Vad detta grundar sig i är motståndet mot massinvandring, sanktionerna mot Ryssland och att man försöker få bort politiska aktivister från landets domstolar.

Frihetsnytt skrev tidigare i november om de påtryckningar som EU utövat mot Ungern för att landet ska få ta del av regionsstödet på 7,5 miljarder euro. Kravet har bestått i att man ska genomföra ”demokratiska förändringar”, såsom att öka domstolarnas ”självständighet” och bekämpa den utpekade korruptionen.

”Odemokratiskt” att gå emot EU:s agenda

Trots att premiärminister Viktor Orbáns regering fick ett starkt stöd i det ungerska parlamentsvalet och trots att Orbán visat en unik lyhördhet för folkets åsikt om sanktionskriget, så har EU pekat ut Ungern som ”odemokratiskt”.

De ”europeiska värderingar” som Ungern anses bryta mot är: motståndet mot HBTQ-propaganda riktat till barn (inte mot homosexuella, utan att barn ska sexualiseras); att man inte ska öppna gränserna för massinvandring från Afrika och Mellanöstern; samt att man ska prioritera det egna folkets välfärd framför Västvärldens prestigebaserade sanktioner mot Ryssland.

En ytterligare förbrytelse är den ungerska regeringens önskemål om att EU:s medlemsländer ska tillåtas sköta sina egna interna angelägenheter, utan överstatlig styrning från Bryssel.

Utpressning för systemskifte

I hopp om att tvinga Ungern att ge med sig har nu EU-kommissionen beslutat sig för att frysa pengarna, tills man anser att Ungern gjort tillräckligt för att leva upp till kraven. Trots att man kunde konstatera att Orbán uppvisat en samarbetsvilja och genomfört ett antal förändringar för att stävja den påstådda korruptionen, så har det inte varit tillräckligt, rapporterar Reuters.

Dock är inte beskedet hugget i sten. Senast 19 december ska EU:s medlemsländer rösta om uppskovet på utbetalningen, vilket kräver en stark majoritet för att det frysta beloppet inte ska betalas ut.

Inte heller kommer Ungern att få ta del av EU:s stödfond efter pandemin, vilket utgör en summa på 5,8 miljarder euro, rapporterar Aftonbladet.

EU:s krav sätter Ungerns demokrati ur spel

EU:s krav på Ungern har inget med sann demokrati att göra, Till skillnad från Orbán, så är inte politikereliten i hjärtat av EU, Bryssel, folkvalda.

Om ett medlemsland vägrar följa EU:s beslut kan unionen straffa landet med sanktioner eller som i Ungerns fall, indragna stöd. I praktiken innebär det att medlemsländernas demokrati sätts ur spel och att de riktiga makthavarna sitter i Bryssel och inte i det egna parlament.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter