Ingen har totalansvaret för elförsörjningen

Svenska kraftnät har ansvar för transmissionen av eleffekt, när produktionen av eleffekt väl finns på plats. Något systematiskt myndighetsansvar för att eleffekt överhuvudtaget ska finnas tillgänglig i riket, först produceras, sedan transmitteras, sedan kopplas till slutförbrukare, finns inte. Göteborg är ett exempel på problemen.

Svenska kraftnät är den myndighet som ansvarar för stamnätet, det vill säga de transmissionsnät högst upp i hierarkin som verkar med 400 kV eller 220 kV nätspänning och som transporterar eleffekt från eleffektproducenter till och mellan regionala nät. Myndigheten ansvarar bland annat också för kvaliteten och balansen i systemen och att nätfrekvensen 50 Hz upprätthålls med hög noggrannhet.

Göteborg energi lyfter problemen

I Göteborgsregionen ökar nu behovet av eleffekt snabbt bland annat genom den batterifabrik som Volvo Cars och Northvolt bygger gemensamt. Behovet kan fördubblas på tio år, enligt Svenska kraftnät.

Göteborg Energi tar också nu upp problemen till ytan och konstaterar att de kommande behoven av eleffekt i regionen är stora. Någon myndighet med helhetsansvar för elförsörjningen finns dock inte. Det rapporterar DI. Det svenska systemet synes bygga på att marknaden ska lösa problemen med elförsörjning.

Per Eckemark på Svenska kraftnät.
Foto: Svenska kraftnät

Utbyggnad med förhinder

Per Eckemark, divisionschef för Nät på Svenska kraftnät, konstaterar att hans myndighet inte har ansvar för produktion, även om mycket produktion nu skulle behöva tillföras såväl i Göteborgsregionen som på andra håll. Endast 30 procent av regionens förbrukning produceras lokalt – upp till 90 procent av totalen behöver tillföras utifrån under ansträngda dagar.

Per Eckemark lovar att hans myndighet ska lösa de problem som kommer an på den, men lovar ingen tidsplan. Han ser även problem med långa tillståndsprocesser för stamnätsutbyggnad och efterlyser en kraftsamling från hela samhället inför problemen som kan väntas.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter