Åklagaren och debattören Daniel Larsson skriver i en debattartikel i Expressen att samhällsservicen måste komma att försämras för att vi ska komma åt den organiserade brottsligheten. Sverige har blivit ett Silicon Valley för kriminellt entreprenörskap, menar han. Och det är ingen slump, det är för lönsamt helt enkelt.
Regeringen nyligen tillsatt ett råd mot organiserad brottslighet för att försöka råda bot på den exceptionella brottslighet som härjar vårt land. Många tänker kanske främst på skjutningar och sprängningar, men det pågår så mycket mer under ytan som vi inte ser på samma sätt.
Daniel Larsson skriver att den kriminella ekonomin måste angripas särskilt eftersom den är den underliggande drivkraften bakom brottsligheten. Där finner vi organiserade bedrägerier, skattebrott, välfärdsbrott och penningtvätt vilka behöver prioriteras mycket högre än i dag, anser Larsson.
För lönsamt att begå brott i Sverige
Åklagare Larsson menar att grundproblemet är att det är för lönsamt att begå brott i Sverige då den organiserade brottsligheten drivs av ett risk-/belöningstänk. I Sverige har den extrema digitaliseringen förenklat denna typ av organiserad brottslighet. Vi har automatiserat och effektiviserat ansökningsförfaranden – porten in till förmåner, men har kvar en i huvuddelen manuell och ineffektiv kontrollfunktion som är bakbunden av omständliga förfaranderegler och sekretess, skriver Daniel Larsson.
I landet där man anser att ”samhällsservice” innebär att man utför alla sina ärenden via knapptryckningar på telefonen, istället för personlig kontakt, har brottslingarna funnit sitt Nangijala.
Sänk ”samhällsservicen” och öka kontrollen
Nu måste alltså ”samhällsservicen” sänkas och kontrollen effektiviseras för att vi ska komma åt de kriminellas ekonomier. Det kommer även smitta av sig på den övriga våldsbrottsligheten, anser Larsson.
Den politiska styrningen måste bli mer realistisk och tydlig, hävdar han. Politikerna ger idag motstridiga uppdrag genom att exempelvis banker ska ge bättre service och samtidigt förhindra penningtvätt. Nyanlända ska lätt kunna få banktjänster samtidigt som just nyanlända förekommer ofta i dessa brottsliga sammanhang.
Det behöver återigen bli lite krångligare att starta ett aktiebolag, bli registrerad som arbetsgivare och få ett momsnummer än det är idag, genom att bara klicka några gånger på mobilen. Framförallt gäller det välfärdsförmåner som att få bidrag utbetalda, eller att resa till ett annat land och föra över pengar. Det är pris vi måste betala för att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten, menar Daniel Larsson.
Rådet mot organiserad brottslighet kommer att ledas av justitieministern och fasta medlemmar utgörs av rikspolischefen, chefen för Polismyndighetens nationella operativa avdelning, riksåklagaren, generaltulldirektören samt generaldirektörerna vid Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. Arbetet påbörjas i februari.