Ingen vill tydligen ha svensk mjölk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Det kom ett brev från en av våra svenska mjölkbönder. Han vill inte figurera med sitt namn då det garanterat skulle innebära bestraffningar från myndigheter i någon form. Han berättar att staten omöjliggör en fortsatt verksamhet som bonde och att inget enda politiskt parti är berett att ställa upp för böndernas överlevnad. Kommer vi snart tvingas se en situation som i Nederländerna, där staten går in och mer eller mindre tvingar bönder att säja sina gårdar och livsverk?

Under två decennier har vi träffat alla… Partier, myndigheter, organisationer, media och alla övriga intresserade som ställt upp på möten. Vi har ägnat tusentals timmar och mil med resor och skrivit hundratals insändare, haft hundratals möten. Varför detta – när vi är en av Sveriges mest upptagna yrkeskårer? Jo, för vi insåg tidigt att svensk mjölkproduktion kommer att konkurreras ut på den fria marknaden i och med EU-medlemskapet och våra särregler.

Föreställ dig ett Sverige utan egna bönder

Statistik från Jordbruksverket visar att vi har haft rätt. Produktionen viker, skuldsättningen ökar och genomsnittsåldern stiger, samtidigt som investeringsviljan upphör. Varför? För att svensk unik lagstiftning förbjuder oss att ta till oss det bästa managementet, de bästa byggnaderna, de bästa förutsättningarna för modern mjölkproduktion. All utveckling kräver investeringar och alla investeringar måste betala sig, men beteslagen hindrar tillväxt som är en förutsättning.

En ko producerar 100 liter gödsel om dagen, 40 kor ger 4 kubik per dag och 400 kor 40 kubik. Det blir orimligt mycket gödsel på den lilla yta som korna ska in och ut ur stallet för mjölkning 3 gånger varje dag. 

Det enda alla makthavare som vi mött har gemensamt, är att de inte vill hjälpa oss. Vi är som svensk kärnkraft – ingen vill veta av oss men alla behöver oss. Om vi ska göra svensk mat behöver svenska mjölkgårdar få investera i bättre anläggningar och få samma villkor som övriga mjölkgårdar i EU. Det är bara svenska bönder som har en tvingande beteslag för djur äldre än 6 månader.

Svenskt öppet landskap nära Björnlunda (platsen har inget med författaren att göra). Foto: Wikipedia/Pudelek

Det är vi som har ko som håller i gång mejerierna med volymerna. Det är vi som håller i gång slakterierna med utslagskor och tjurkalvar som föds upp till slakt. Det är vi som köper upp spannmål som inte duger till människoföda och gör mjölk och kött av den spannmålen. Det är vi som håller i gång vägnät på landet. Det är vi som odlar vall med dålig lönsamhet på sämre åkrar som annars skulle växa igen eller tas över av vilt.

Den unika beteslagen är orimlig

Foto: Wikipedia/Fitwebnet

Nya stallar för mjölkkor kan säkerställa en perfekt miljö för kon 365 dagar om året, 24 timmar om dagen. De är helt enkelt mycket bättre för dagens mjölkko som behöver tillgång till högkvalitativ mat, mjuka bås att ligga i, skydd mot värmestress och en i övrigt stressfri miljö utan stora förändringar.

Beteslagen gör att bonden måste ha dubbla system, ett för 90 procent av tiden på året inomhus och ett system för 10 procent av tiden på året utomhus. Detta är anledningen till att inget investeras i Sverige och att bönderna går i pension utan att någon tar över.    

Vi ställde vårt hopp till SD

Vi har de senaste tio åren följt och hejat på Sverigedemokraternas (SD) utveckling. Vi har bjudit in dem till våra gårdar, låtit oss intervjuas i deras tidningar och gjort gemensamma utspel. Detta har inte varit helt smärtfritt och vi har fått en hel del kritik och säkert grusat en del affärsmöjligheter. Döm om vår besvikelse när vi nu förstår att SD inte vill veta av oss och betesfrågan. De lägger förslag i riksdagen som de vet hotar våra företags existens, efter att vi flera gånger informerat dem om varför, på både hög och låg nivå.

De vill ändra reglerna så att man kan få EU-stöd för bete istället för att ta bort lagen, så att EU kan ge stöd i befintligt regelverk. SD vill även slänga ut vår arbetskraft, gästarbetarna.  

Ingen makthavare vill ha svensk mjölk

Till SD försvar i betesfrågan kan man säga att de är i fint sällskap. Centerpartiet har stämmobeslut i betesfrågan om att inget ska ändras. Lantmännens riksförbund (LRF) har stämmobeslut på att de ska göra något men de gör ändå inget. Samma sak med Jordbruksverket, alla andra partier och alla andra medier. Ingen av dem vill ha mjölkproduktionen kvar i Sverige eftersom den förändring som skulle krävas, och inte kostar ett öre, är omöjlig att genomföra.

Rädslan är för stor för opinionen. Ett antal SLU-professorer (Sveriges lantbruksuniversitet) och veterinärer river upp himmel och helvete varje gång frågan om bete kommer upp i debatten. SLU-utbildade jobbar på alla ställen och de vill alla ha beteslagen kvar. De är också oftast anställda av LRF och medlemmar i djurens rätt, WWF (Världsnaturfonden) med flera. LRF ser oss mjölkbönder som en PR-risk och vill inte försvara vår rätt till lika villkor.

Samma villkor som EU:s övriga bönder

Det vi vill är ju att få samma villkor som övriga av EU:s mjölkbönder. Att kor som producerar ekologisk mjölk har ett beteskrav men inte de andra som gör konventionell mjölk. Men det tycks helt omöjligt. Vi har försökt i 20 år och ingen förändring finns i sikte, ingen vågar eller vill ta ställning i frågan.

Till saken hör att marknaden har på mindre än ett år sänkt ekoproduktionen i Sverige totalt och Arla betalar för att slippa ta emot ekomjölk. Konkurrensverket utreder nu också varför maten har blivit så dyr. Nästa steg kommer vara att den vanliga mjölken blir för dyr att göra i Sverige när volymerna blir för små. Mejerier i Sverige läggs ned och grannländer kan förse oss med ännu mer mjölk och mjölkprodukter, till exempel Finland som inget beteskrav har. 

Tycker ni att den svenska beteslagstiftningen, helt unik i världen, ska få slå ut den svenska mjölkproduktionen?                         

Före detta mjölkbonde

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

  1. Ps…jag har varit med och skött kor i 18 år……när betessäsongen börjar och alla djur är ute gjorde vi ordentligt rent i hela ladugården ,tvättade fönster , spolade med högtryck , osv…så allt blev rent. —
    Vi hade även 2 hushållsgrisar….köptes i maj..slaktades till jul.–dessa hade ett eget hus med 60m2 rastgård…
    våra 40 höns gick helt lösa.
    Djur behöver få utveckla sina naturliga beteenden.

  2. Vi var självförsörjande från Gustav Vasa å i 500 år, sen på 1970-talet så började vi att importera färdigkläckta kycklingar från Danmark…å idag har vi väl en självförsörjningsgrad på…50-60%…påstår staten, men av basvaror så är självförsörjningsgraden typ 30%….å INGA lager, så det blir kris på ’rotmos’, hungersnöd. Senast 2025…tänker jag.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter