Inget brott att forska om våldtäktsmäns bakgrund

Rubriken kan måhända låta som självklar för många människor, men dessvärre är så inte fallet i Sverige av idag. Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) har försökt få en åklagare att åtala en forskare med hänvisning till att en studie som hon ledde om våldtäktsmäns ursprung, saknade etiktillstånd för ”känsliga personuppgifter”.

En förundersökning inleddes mot professorn i allmänmedicin vid Lunds universitet, Kristina Sundquist, men läggs nu ner, skriver Läkartidningen. Hon har utretts misstänkt brott mot etikprövningslagen rörande en registerstudie om dömda våldtäktsmäns bakgrund.

Överåklagare Eva-Marie Persson beslutade att lägga ned förundersökningen med hänvisning till att det inte går att bevisa att Kristina Sundquist ”haft sådant uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt”.

Kristina Sundquist säger till Läkartidningen att hon är lättad över åklagarens beslut och att det var väntat, men att det borde ha fattats tidigare. Anmälan gjordes för två år sedan (juni 2021).

– Det är självklart väldigt glädjande att förundersökningen äntligen har lagts ned, säger Sundquist.

Ligger politiska motiv bakom?

Önep tycks emellertid ha ett litet horn i sidan till professor Sundquist, som möjligen kan grunda sig på politiska motiv. De har senare åtalsanmält ytterligare sju av hennes registerstudier.

I två fall rör det sig om kriminologisk forskning, bland annat en jämförelse mellan personer som misstänks ha begått våldtäkt inomhus respektive utomhus samt en studie om ADHD hos barn och ungdomar med invandrarbakgrund. Mycket känsliga ämnen tydligen.

Önep anmälda till Justitieombudsmannen

Men Önep i sin tur har också fått en anmälan på sig, skriver Fria Tider. Academic Rights Watch anmälde förra året Önep till Justitieombudsmannen.

”Vi anmäler härmed Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP) för bristande saklighet och opartiskhet, särskilt vad gäller etikprövning av forskning som kan uppfattas som invandringskritisk”, skrev ARW i sin anmälan till JO.

Enligt Forskning & Framsteg har 2 500 forskare skrivit under ett upprop till riksdagen om att systemet med etikprövning av forskning måste göras om.

När forskningen villkoras av politiska motiv slutar forskningen att vara forskning.

Graf från BRÅ (som inte har med studien att göra)

Närmare hälften av alla dömda våldtäktsmän var födda utomlands och runt 60 procent hade invandrarbakgrund, enligt en studie från Lunds universitet och publicerad i Forensic Sciences Research 2021.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter