Inkompetenta poliser arga på filmande medborgare

Det krävs allt mindre begåvning och kompetens för att bli polis. En av Frihetsnytts läsare berättar om hur poliser blivit arga över att han filmat ett ingripande. Vad poliserna inte visste är att läsaren är jurist och medveten om sina rättigheter.

Läsaren skulle resa med tåg från Borås till Göteborg tidigt på kvällen. Medan han väntade på tåget stod det en polisbil mellan stationsbyggnaden och järnvägsspåret, och på informationstavlan stod att tåget var försenat på grund av ett polisingripande.

När läsaren insett att ett polisingripande skulle göras tänkte han dokumentera händelsen för dess eventuella journalistiska intresse. När tåget stannat vid perrongen vinkades poliserna in till en vagn längst fram av tågvärden, en dam med kort grått hår. Det var tre poliser varav två män och en kvinna. De två männen gick in och hämtade en man som föreföll berusad.

Arga över att bli filmade

Några fel vid själva ingripandet noterade inte läsaren – förrän poliserna upptäckte att han filmade och blev arga. Han berättar:

Den berusade mannen leddes ut ur tåget av poliserna, mannen var vid medvetande och kunde gå på egna ben, men blev fasthållen i vardera armen av en polisman på vardera sida. Jag stod i dörren längst fram i vagnen näst längst fram. Poliserna gick in och ut genom dörren längst bak i den främsta vagnen. Jag sträckte ut handen med mobiltelefonen och började filma, då jag började filma så var de manliga poliserna fortfarande inne i tåget och den kvinnliga polisen stod i dörren ett par meter ifrån mig. Efter några sekunder kom poliserna ut med mannen och jag fortsatte filma. Poliserna och den berusade mannen gick mot mitten av perrongen. Ca 30 sekunder in i filmen ropade den ena polisen på mig att jag skulle sluta filma. Efter 34 sekunders filmande så stängde jag av videon.

Poliserna blev arga och en av dem hävdade felaktigt att det var förbjudet att filma. Jag gick ned på perrongen och förklarade för poliserna att det visst var tillåtet att filma polisinsatser. Poliserna hävdade att jag hade som syfte att förnedra mannen de hade omhändertagit. Detta var dock helt fel, mitt syfte var att dokumentera en uppseendeväckande händelse med hänsyn till att den omhändertagna mannen skulle behandlas på ett korrekt sätt. Upplyser er om att det är tillåtet att filma polisen, så länge man inte stör polisinsatsen. Jag störde inte polisinsatsen, jag stod på behörigt avstånd. Ett allmänt förbud mot att filma polisinsatser hade varit i strid med grundlagsskyddade rättigheter.”

Poliserna kunde inte hänvisa till någon lag men var ändå arga.

Den argaste polisen hänvisade inte till någon lag. Brottsbalken 4. Kap § 6a om kränkande fotografering är ej tillämplig. Videoklippet filmar ett polisingripande på en offentlig plats, i detta fall en perrong, således inte ’inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme’ (jf. Brottsbalken 4 Kap § 6a först stycket)”, skriver läsaren.

Som salt i såren blev läsaren sedan förnedrad av tågvärdinnan som han upplevde ”försökte vara poliserna till lags” genom att hitta på ett eget straff och inte lät honom åka med tåget. Istället tvingades han ta en taxi för att hinna med ett anslutande tåg. Efter att ha förklarat situationen för SJ fick han genast ersättning för taxiresan.

Allt lägre krav på poliser

Några strikta kompetenskrav för tågvärdar föreligger inte så vitt Frihetsnytt erfar – men det finns sådana för polisyrket. Polismyndigheten förväntas kunna producera poliser som klarar av att vara artiga mot laglydiga medborgare och hårda mot buset – inte tvärtom.

Det kan emellertid konstateras att kraven för att bli polis har sänkts i flera omgångar. För inte så länge sedan fanns det krav på både kroppslängd, fysisk form och hyfsad intelligens för att ens komma ifråga för polisyrket, men dessa krav har avskaffats respektive sänkts kraftigt i syfte att minska andelen vita män inom yrket.

Rikspolischefen Anders Thornberg hävdar att den senaste sänkningen – som inte är officiell utan beror på att man använder en mindre begåvad referensgrupp – helt enkelt avspeglar att normalpopulationen i Sverige blivit dummare – sannolikt till följd av invandring från låg-IQ-länder, även om rikspolischefen inte spekulerade i orsaken.

Det förefaller således troligt att vi kommer att få se fler fall där poliser ingriper med kraft mot vanliga medborgare eller journalister som försöker filma ingripanden – som de exempelvis gjorde mot Nya Tiders Jesper Johansson vid en covidkritisk demonstration förra året – eller misshandlar berusade män för att sedan låtsas att de blivit attackerade, något som Fria Tider nyligen rapporterade ett par poliser dömts för.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter