onsdag, 28 september, 2022

Kina: myndigheter förbjuds att använda utländska datorer

Inom två år ska 50 miljoner datorer och operativsystem bytas ut till kinesiska alternativ

Kina har beordrat samtliga myndigheter och statligt stödda företag att inom två år ersätta utländska persondatorer med inhemska alternativ. Peking har redan rensat ut utländsk teknologi från de mest känsliga delarna av den kinesiska statsförvaltningen, men det nya beslutet markerar det mest storskaliga åtgärden hittills.

Efter det veckolånga majuppehållet ombads all statsanställd personal i Kina att lämna in utländska datorer och ersätta dem med kinesiska alternativ som körs på operativsystem som utvecklats i landet. Omställningen kommer så småningom ersätta minst 50 miljoner datorer enbart på en central administrativ nivå.

Avvänjning från beroendet av amerikansk teknologi

Beslutet främjar Kinas decennielånga kampanj för att ersätta importerad teknologi med lokala alternativ, en genomgripande ansträngning för att minska dess beroende av geopolitiska rivaler som USA för allt från halvledare till servrar och telekomkablar. Kina har uppmuntrat användning av egenproducerade IT-produkter i statliga myndigheter i minst ett decennium, och regelbundet spärrat vissa produkter från officiella upphandlingslistor.

Strävan att ersätta utländska leverantörer är en del av en långvarig ansträngning för att avvänja Kina från sitt beroende av amerikansk teknologi – en sårbarhet som exponerats efter att sanktioner mot företag som Huawei. Ansträngningarna har ökat sedan 2021, när den kinesiska politbyrån tyst bemyndigade en statlig organisation att kontrollera och godkänna lokala leverantörer i känsliga områden från molntjänster till halvledare.

Det senaste PC-ersättningsprojektet återspeglar också Pekings växande oro kring informationssäkerhet samt ett förtroende för hemmagjord hårdvara: världens största tillverkare av bärbara datorer och servrar idag inkluderar Lenovo, Huawei och Inspur, medan kinesiska utvecklare som Kingsoft och Standard Software har gjort snabba framsteg på området kontorsmjukvara i konkurrensen med amerikanska företag som Microsoft och Adobe.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:41

Nyhetssändning 19 september