Internationella fördömanden av Israel efter ministeruttalande

Ett uttalande från den israeliske finansministern om att palestinier inte existerar som folk får hårda fördömanden från omvärlden, även från USA, Israels främsta allierade. Det är inte första gången den senaste tiden som ministern hamnar i blåsväder.
Israels finansminister, Bezalel Smotrich. Foto: Wikipedia/ Atbannett
Israels finansminister, Bezalel Smotrich. Foto: Wikipedia/ Atbannett

Det var under måndagen, den 20 mars, som Israels finansminister Bezalel Smotrichs uttalade att ”palestinier inte existerar som folk” under ett anförande i Paris, rapporterar The Jerusalem Post. Han påstod att dagens israeler är de ”riktiga palestinierna”, eftersom området kallades Palestina innan Israel bildades som stat 1948, även av den sionistiska rörelsen. Det folk som kallas palestinier är bara ett påhitt, var ministerns åsikt.

Det tog dock inte lång tid innan uttalandet möttes av hårda fördömanden. I stora delar av den arabisktalande världen, däribland av de palestinska, jordanska och egyptiska regeringarna, fördömdes uttalandena.

Även EU gick ut i en offentlig kritik av Smotrich och sade att hans uttalande var ”felaktigt, respektlöst, farligt och kontraproduktivt i en situation som redan är väldigt spänd”.

– Vi uppmanar den israeliska regeringen att fördöma dessa kommentarer och att arbeta tillsammans med alla inblandade parter för att lindra spänningarna, uppmanade EU.

USA fördömer

USA, Israels största allierade, har tidigare varit sparsam med kritik av hur de israeliska myndigheterna behandlar palestinier.

Vedant Patel. Foto: Wikipedia/ United States Department of State
Vedant Patel. Foto: Wikipedia/ United States Department of State

Men när det gäller Smotrich verkar inställningen vara annorlunda. Det amerikanska utrikesministeriets biträdande talesperson Vedant Patel, fördömde Smotrichs uttalande.

– De senaste kommentarerna från Mr. Smotrich, som framfördes vid ett podium prydd med en felaktig och provocerande karta, är stötande, de är djupt oroande, och ärligt talat, de är farliga.

Det är inte första gången som Smotrich fällt uttalanden som väckt amerikanska fördömanden. Den 5 mars rapporterade Frihetsnytt att de amerikanska myndigheterna övervägde att porta Smotrich från att komma in i USA för att delta på en tillställning, anordnad av en israelisk lobbygrupp. Detta efter ett uttalande om att den israeliska armén borde utplåna den palestinska byn Huwara.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter