torsdag, 6 oktober, 2022

Internet nedsläckt i Frankrike under gårdagen

Rikstäckande attacker mot internetkablarna mellan landets stora städer

Under gårdagen lamslogs internet- och telefonuppkopplingen i flera franska storstäder efter att fiberoptiska kablar klipptes över natten i omfattande attacker mot den avgörande datainfrastrukturen.

”Attacken ägde rum över natten klockan 04.00. Våra team har varit på jobbet sedan i morse”, säger en talesman för operatören Free, den värst drabbade internet- och mobiltelefonleverantören. I ett meddelande på Twitter hänvisade företaget till ”flera skadliga handlingar” riktade mot sina kablar vilket ledde till avbrott och långsamma anslutningar för många kunder.

Konkurrenten SFR sa att de hade upplevt ”flera fiberklipp” i Paris-regionen och i Lyon i sydöstra Frankrike. Problem med internetuppkopplingen rapporterades av användare runt om i landet, inklusive i regionala storstäder som Strasbourg, Reims och Grenoble. Attackerna var inriktade på så kallade ”ryggrads”-kablar som transporterar enorma mängder data mellan olika regioner. Vanligtvis löper dessa kablar längs motorvägar eller järnvägsspår.

En brottsutredning inleddes under dagen som syftar till att utreda ”skada mot nationens grundläggande intressen”. Källan till problemet är okänd i detta skede, men bedömare spekulerar redan kring vilken gruppering som har möjlighet att genomföra en samordnad och rikstäckande attack mot telekominfrastrukturen i ett så stort land som Frankrike

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ericsson och SpaceX tävlar om rymdinternet

00:05:00

Nyhetssändning 5 augusti

Franska folket blir av med avgift