Interpol ställer sig bakom kritiken om bristande tillsyn över vapnen i Ukraina

Generalsekreteraren för Interpol varnar: vapen som skickas från USA och andra västmakter kommer att hamna på svarta marknaden och användas inom den organiserade brottsligheten under många år framöver

De vapen som Bidenregimen och dess allierade skickar till Kiev kommer sannolikt att hamna på den globala svarta marknaden, varnade Interpols generalsekreterare Juergen Stock på onsdagen. Kriminella grupper har redan ögonen på dessa vapen, tillade han.

Stock uppmanade Interpols medlemsländer att aktivt samarbeta för att spåra de vapen som levererats till Ukraina, och tillade att de som levererar vapnen borde spela en viktig roll i denna ansträngning. Interpolchefen sa också att han förväntar sig att en våg av inte bara handeldvapen, utan också tunga vapen, kommer att översvämma den internationella svarta marknaden så snart konflikten mellan Moskva och Kiev tar slut.

”När väl striderna tystnar kommer de illegala vapnen att komma. Det vet vi från många andra konfliktscener. Brottslingarna fokuserar till och med på dem nu, sade han och tillade att kriminella grupper skulle försöka ”utnyttja dessa kaotiska situationer” för att få tag på vapen som ”används av militären inklusive tunga vapen.”

”Inget land eller region kan hantera det isolerat eftersom dessa grupper verkar på global nivå,” varnade Stock. Interpolchefen sa också att Europa kan komma att se en massiv inströmning av illegala vapen. Han efterlyste inrättandet av ett spårningssystem för vapen som skickats till Ukraina och tillade att de var ”i kontakt med medlemsländerna för att uppmuntra dem att använda sådana verktyg.”

På frågan om Interpols potentiella inblandning i utredningen av påstådd ”penningtvätt” av ryska affärsmän som drabbats av sanktioner i väst, sa Stock att hans organisation varken utreder dessa frågor eller deltar i undersökningar av påstådda krigsförbrytelser i Ukraina, sedan dess mandat kräver att den upprätthåller ”strikt neutralitet” och undviker all politisk verksamhet

”Våra kommunikationskanaler förblir öppna för medlemsländerna för utbyte av information om krigsförbrytelser. Men vi tittar inte på krigsförbrytelser; Interpol har inga sådana utredningsbefogenheter” , tillade han.

Även chefen för Europol – EU:s brottsbekämpande organ – har uttryckt samma oro: att vapen som levereras till Kiev kommer att hamna i händerna på brottslingar. Den europeiska polisbyråns chef, Catherine De Bolle, jämförde den nuvarande situationen i Ukraina med den på Balkan för 30 år sedan; när krigen i forna Jugoslavien ledde till en massiv inströmning av vapen till svarta marknader. ”Vapnen från det kriget används fortfarande av kriminella grupper idag,” sa De Bolle.

USA, tillsammans med allierade som Tyskland och Storbritannien, har kontinuerligt försett Ukraina med vapen sedan konflikten med Ryssland började i slutet av februari. Det mesta av utrustningen har bestått av handeldvapen och bärbara pansarvärns- och luftvärnsmissiler, tillsammans med ammunition och bränsle.

På onsdagen sa USA att de skulle sälja MQ-1C Grey Eagle stridsdrönare som kan bära upp till åtta Hellfire-missiler till Ukraina. Slovakiens försvarsminister meddelade samma dag att man skulle förse Kiev med självgående haubitser. Storbritannien har tidigare sagt att de övervägde att beväpna Ukraina med flera USA-tillverkade raketskjutare men behövde först Washingtons godkännande.

Kritik inom västvärlden

Vissa ledamöter av den amerikanska kongressen har satt press på Pentagon angående bristen på tillsyn över de amerikanska vapen som pumpas in i Ukraina. Politico rapporterade på torsdagen att det finns lagstiftare som har varnat Bidenadministrationen för att det överväldigande kongresstödet för Ukrainas bistånd kan avta om frågan inte tas upp till debatt.

Senator Rand Paul, republikan från Kentucky, försökte lägga in ett tillägg till Kievregimens ekonomiska stöd på motsvarande 400 miljarder kronor för att skapa en ny generalinspektör för tillsyn, men hans ansträngning misslyckades. Åtgärden antogs i en omröstning med 86-11, där endast republikaner röstade nej, mestadels på grund av bristen på ansvar för hur dessa ekonomiska medel kommer att användas av Zelensky.

För att visa den allvarliga bristen på tillsyn rapporterade CNN i april att USA har ”nästan noll” förmåga att spåra vapnen de skickar när de väl kommer in i Ukraina. En källa som informerats om USA:s underrättelsetjänst beskrev det som att kasta vapnen i ett ”stort svart hål”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter