Intervju – Julia Caesar om drev och media

Med anledning av Christian Petersons granskning av Niklas Orrenius och det drev som Dagens Nyheter riktade mot Julia Caesar, har Frihetsnytt talat med Caesar om händelsen, hur media har förändrats och hur man ska hantera liknande drev.

Under fredagen rapporterade Frihetsnytt om den granskning som journalisten Christian Peterson gjort av Dagens Nyheter-journalisten Niklas Orrenius, med fokus på det drev som drogs igång mot den invandringskritiska opinionsbildaren Julia Caesar 2015.

Nu har Frihetsnytt kontaktat Julia Caesar själv för en intervju angående granskningen, det drev hon utsattes för och situationen för media, både fri och mainstream, som råder idag.

Det här reportaget som Christian Peterson har gjort, där han ställer Orrenius mot väggen för hur DN behandlade dig. Hur känns det att ha fått någon form av upprättelse?

– Det vet jag inte om jag kan påstå. Jag tänker nog inte så, utan jag tänker som den journalist jag är, och tycker att det är självklart att man ska kunna intervjua och även göra hembesök hos journalister i mainstreammedia. Men jag känner ingenting speciellt för det här. Jag har bearbetat det så mycket jag har kunnat under de åtta år som har gått.

Jag säger i Christians film att jag har ett bestående trauma av de här hembesöken och uthängningarna och demoniseringen som jag utsattes för då. Men samtidigt måste jag ju gå vidare, jag kan inte hålla på och öda tid på att gräma mig över det här. Det var någonting ont och orättfärdigt som hände. Men jag känner ingenting för Annika Hamrud eller Niklas Orrenius.

Jag tror att karmalagen gäller alla. Alltså, det onda man gör, det kommer tillbaka som en bumerang förr eller senare. Det känner jag mig ganska säker på att det kommer att hända de som gjorde sig skyldiga till övergrepp mot mig då.

Som vi ser i media nu, vilket Christian bekräftar för mig, så börjar journalisterna i etablerad media att tänka sig för innan de genomför liknande drev idag. De vet att Christian, eller någon annan från fri media, kan använda samma metoder mot dem. Vad tänker du om det?

– Ja, han [Christian Peterson] är inte den enda journalisten i fri media, utan vi börjar bli ganska många. Fri medias tillkomst överhuvudtaget är ju en revolution i sig. Det här känner de av i mainstreammedia. De är, eller borde vara, skräckslagna. De kan inte hålla på med sin verksamhet på samma ogenerade sätt som de har gjort i alla dessa år. Nu vet de att de blir lästa, de blir granskade av människor som är kritiska till deras verksamhet.

Det är de själva som har lagt grunden för det och nu används metoden mot dem, och då är det inte lika roligt längre?

– Ska man förstå medias sätt att fungera måste man gå lite bakåt i tiden. De har haft en väldigt säker och bekväm position. De har kunnat sitta och bedriva hur ohederlig journalistik som helst, utan att det har hänt någonting. Därför att människor inte har haft några alternativ att jämföra med. De har inte haft möjligheten att få korrekt information från något annat håll. Så på den punkten är det vi gör, inom fri media, otroligt värdefullt.

Men för de som är verksamma inom mainstreammedia är det som är värdefullt för oss och allmänheten ett hot för dem. Och de är jätterädda för det, fast de vill inte låtsas om det, eftersom de har en grandios självbild av att de är ofelbara. Det de gör är alltid det ”rätta”. Eftersom jag har arbetat i mainstreammedia i många år vet jag att de omger sig med en aura av ofelbarhet.

Hur länge är det som du har varit aktiv inom fri media?

– Sedan 2010. De första fem-sex åren skrev jag söndagskrönikor på den danska bloggen Snaphanen. Sen startade jag min egen blogg 2017, och 2016 började jag göra poddar också och upptäckte hur roligt det var. Så det jag helst arbetar med nu, det är poddar. Då kan jag använda mitt intresse för musik också. När jag gör en podd gör jag en komposition av tal och musik.

Om du ser tillbaka på vad som har hänt sedan dess, 2010, vad är de största förändringar som du har noterat? Är det något år som du känner var den stora brytpunkten?

– Självklart kan jag konstatera att under de 13 åren har fria medier vuxit lavinartat. Det är någonting väldigt positivt, att det finns ett alternativ till mainstreammedia. Man kan välja bort MSM och hålla sig välinformerad. Men brytpunkten… jag tror inte att vi har passerat den än. År 2015 var ett väldigt viktigt år, med den så kallade ”flyktingkatastrofen” och invandringsrekordet.

Jag har kallat 2015 för ett ”år av masspsykos”, och det är ett uttryck som jag står för. Människor var totalt hjärntvättade, och det ord som användes för att få oss att öppna gränserna var ordet ”flyktingkatastrof” – som i själva verket inte var någon flyktingkatastrof utan en organiserad migrationsattack mot Europas gränser, betald av George Soros och hans Open Society Foundation.

Men man lyckades få folk att tro att det var en flyktingkatastrof. Sen dess så har vi alla dessa människor som kommer från, företrädesvis, dysfunktionella utomeuropeiska länder. Två miljoner migranter har kommit till Sverige sedan millennieskiftet, en enormt hög siffra i ett land med färre än tio miljoner invånare.

Det är som om politikerna fortfarande tror att om människor från avlägsna länder och kulturer bara sätter sina fötter på svensk mark så blir de precis som vi. Men hur ska de kunna bli det? De kommer med sina egna kulturer och egna ideologier. De kan inte bli som vi, inte ens om de vill det, och många vill inte integreras.

Den avslutande, men också viktigaste, frågan är: har du några råd och tips till de som blir utsatta för ett drev, hur man ska hantera det?

– Punkt ett: finn styrkan i dig själv; punkt två: se till att omge dig med goda vänner som stödjer dig; punkt tre: fortsätt med det du tror på och vill arbeta med, stanna inte upp utan bara fortsätt.

KATEGORIER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några varor i din varukorg ännu.

Bläddra bland produkter