Irak: Shiitiska nationalister stormade parlamentet

Irakiska demonstranter stormade parlamentsbyggnaden i Bagdad igår medan de ropade både anti-iranska och anti-amerikanska slagord och krävde ett slut på utländsk inblandning i landets inre angelägenheter.

Anhängare till den mäktige shiapredikanten Muqtada al-Sadr marscherade rakt genom den befästa så kallade Gröna Zonen och trängde in i parlamentet, innan de efter ett par timmar frivilligt lämnade byggnaden, uppger bland andra BBC och SVT. Premiärminister Mustafa al-Kadehmi utfärdade verkningslösa varningar om att säkerhetsstyrkorna inte skulle släppa förbi demonstranterna.

Irak har varit utan regering i nio månader efter parlamentsvalet i oktober 2021 som lett till kaotiska sammandrabbningar i huvudstaden där olika partier och miliser slagits mot polisens säkerhetsstyrkor och mot varandra.

Al-Sadrs rörelse, som kallas Sadrist– eller Saeroun-rörelsen, beskrivs som nationalistisk, konservativ, populistisk, antisionistisk och antiamerikansk, men har under de senaste åren även vänt sig emot det allt starkare iranska inflytandet i vad man anser vara Iraks inre angelägenheter.

Politisk kris

Muqtada al-Sadrs grupp blev den största i parlamentet efter valet förra året, men regeringsbildning har visat sig omöjlig. Resultatet är en politisk kris som inte blivit bättre av den globala ekonomiska krisen. I ett uppseendeväckande drag beordrade al-Sadr förra månaden alla sina parlamentsledamöter att lämna sina poster i ett försök att bryta dödläget. Han gav den pro-iranska alliansen 40 dagar på sig att bilda regering.

Förutom att tidsfristen redan passerat nominerade det pro-iranska blocket Mohammed al-Sudani, en tidigare minister och guvernör som anklagas för korruption, till premiärminister. Det blev den utlösande faktorn för demonstrationerna.

– Jag är emot Sudanis kandidatur eftersom han är korrupt, säger demonstranten Mohamed Ali, 41 år, till AFP.

Al-Sudani nominerades även för tre år sedan vilket även då ledde till dödliga sammandrabbningar i landet, samt till brännandet av amerikanska och israeliska flaggor.

Efter ett par timmar där demonstranterna ropat slagord och viftat med flaggor uppmanade Muqtada al-Sadr sina anhängare att lämna parlamentsbyggnaden, vilket de genast gjorde – en tydlig maktdemonstration från al-Sadr mot de övriga politikerna.

”Ert budskap har gått fram … ni har injagat skräck hos de korrupta”, skrev al-Sadr på Twitter och uppmanade demonstranterna att be en bön ”innan ni återvänder hem oskadda”.

KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar