Iran dömer svensk ”spion” till döden

Under gårdagen avslutade en iransk domstol rättegången mot den svenske EU-diplomaten Johan Floderus som döms till döden för att ha ha spionerat för Israel.

Åklagaren uppgav att 33-årige svenske medborgaren Johan Floderus – som officiellt arbetar för EU:s diplomatkår – anklagades för ett ”mycket omfattande underrättelsesamarbete med den sionistiska ockupationsregimen”.

Detta uppgav det iranska rättsväsendets webbplats Mizan Online med hänvisning till Irans ärkefiende, den judiska staten Israel. Åklagarsidan i spionagerättegången mot Floderus säger bland annat att:

– Med tanke på den viktiga karaktären och de negativa effekterna av den anklagades handlingar kräver jag det maximala straffet.

Floderus har dömts för den märkliga brottsrubriceringen ”korruption på jorden”, vilket är ett av det iranska rättsväsendets allvarligaste brott, med dödsstraff som tyngsta påföljd. Enligt Mizan har domstolsförhandlingarna avslutats, men Floderus advokater har nu en vecka på sig att lämna in sitt försvar.

Bakgrund

Den spionagedömde svenske medborgaren Floderus greps den 17 april år 2022 på Teherans flygplats under vad som uppgetts vara en privat semester i Iran. Han stoppades på flygplatsen när han skulle flyga ut från landet och har sedan dess suttit fängslad på det ökända Evinfängelset i den iranska huvudstaden.

Nyhetsreportage om gripandet var till en början mycket begränsade i svenska massmedier, och enligt nyhetspublikationen New York Times har hela spionageaffären hemlighållits och mörkats av Sveriges och EU:s myndigheter.

I maj 2023 avslöjade det statsfinansierade granskningsprogrammet Kalla Fakta att Floderus ”kan ha gripits för att få till en utväxling med den iranske medborgaren Hamid Noury”, som av svensk domstol dömts till livstids fängelse för mord och folkrättsbrott på 80-talet.

Gisslan-diplomati”

Relationerna mellan Sverige och Iran har försämrats sedan en svensk domstol i juli 2022 dömde Hamid Noury till livstids fängelse ”för allvarliga brott mot internationell humanitär rätt och mord”.

Noury är en tidigare iransk säkerhetstjänsteman. Fallet rörde utrensningen av minst 5 000 fångar i Iran för att hämnas attacker som utförts av den exiliranska oppositionsgruppen People’s Mujahedin of Iran (MEK) i slutet av kriget mellan Iran och Irak åren 1980-88.

Svenska ”experter” som Kalla Fakta pratat med har spekulerat kring huruvida Iran har för avsikt att använda Floderus som en förhandlingsbricka i syfte att få hem den livstidsdömde Noury från Sverige. Dock har inget av Teherans utrikespolitiska ageranden hittills indikerat något som bekräftar ett sådant uppsåt.

Ett antal globalistiska människorättsorganisationer, såsom Amnesty International, har tillsammans med utrikespolitiska topptjänstemän från såväl Sverige som EU har anklagat Irans statsledning för att ägna sig åt ”gisslan-diplomati”. Däribland uppgav Josep Borell, chefen för EU:s utrikes- & säkerhetspolitiska utskott, i september 2023 att den då spionageanklagade Flodeus stod på EU:s högsta utrikespolitiska prioritet i förhandlingarna med Iran: 

– Varje gång vi har diplomatiska möten med Iran, på alla nivåer, har vi lyft frågan outtröttligt. Vi kommer inte att sluta förrän Floderus är fri, sade Borell till nyhetskanalen AFP.

Domen

Domstolsförhandlingarna mot Flodeus inleddes i Teheran den 9 december förra året. Den svenske ambassadchefen uppges ha varit på plats vid domstolsbyggnaden redan under första dagen, men nekades möjlighet att delta vid själva rättegången.

Sveriges utrikesminister, Tobias Billström, uttryckte i början av december stor bestörtning över Irans agerande och hävdade upprepade gånger att han betraktar alla anklagelser om Flodeus samröre med den israeliska underrättelsetjänsten som ”fullständigt grundlösa och felaktiga”.

Den 17 januari kallade Sveriges utrikesdepartement till sig den tillförordnade chefen för Irans ambassad i Stockholm med avsikten att ”kräva” att svenska medborgare som fängslats på ”godtyckliga grunder” skulle friges. Iran har inte besvarat de svenska kraven.

Under söndagen föll domen mot Flodeus, som dömdes till dödsstraff med brottsrubriceringen ”korruption på jorden” – en av de grövsta förbrytelserna enligt iransk lag och åsyftar vanligen spioneri eller brott i syfte att störta statsmakten.

Irans domstolsväsende har under måndagen publicerat bilder på Floderus i en fångdräkt tillsammans med sina två advokater i den nästan tom rättssalen. Domstolsförhandlingarna uppges officiellt vara avslutade, men den dömde svenskens advokater har nu en vecka på sig att lämna in sitt slutförsvar.

Länkar:

https://en.irna.ir/news/85368405/Iran-holds-final-court-hearing-in-trial-of-Swede-detained-on
https://www.voanews.com/a/iran-wraps-trial-of-swedish-eu-diplomat-awaiting-defense/7460755.html
https://www.hd.se/2024-01-28/iransk-aklagare-kraver-dodsstraff-for-floderus
https://www.svd.se/a/69OJBO/eu-uppmanar-iran-att-slappa-fangslad-svensk
https://www.theguardian.com/world/2023/dec/10/iran-accuses-swede-johan-floderus-of-that-carries-the-death-penalty
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/iran-anklagar-fangslade-johan-floderus-for-att-konspirera-med-israel–2zn5uc

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter