onsdag, 7 december

Iran stryper Europas sista försörjningsledning för icke-rysk oljeimport

Europas oljekris har precis blivit värre när Iran inleder blockad av strategisk förträngning in till Persiska Viken

Tidigare i veckan uppstod en sjöfartskonflikt mellan Europa och Iran efter att Grekland enligt uppgift beslagtog ett ryskflaggat fartyg som fraktade iransk olja utanför dess vatten. Det var oklart om lasten konfiskerades på grund av sanktioner mot ryska fartyg eller embargot mot iransk olja. Senare, på begäran av USA, överlämnades den beslagtagna oljetankern till amerikanska myndigheter av grekiska tjänstemän.

Den iranska regeringen utfärdade en varning kort därefter, där de uppgav att Iran skulle vidta ”straffåtgärder” mot Grekland. Dessa åtgärder visade sig snabbt vara att Irans revolutionsgarde hade beslagtagit två grekiska oljetankers nära Persiska viken.

De grekiska myndigheterna uppger att iranska helikoptrar användes för att borda de två tankfartygen med beväpnade män, varefter fartygen omdirigerades mot den iranska kusten. Det grekiska utrikesministeriet sa i ett uttalande att: ”Fartyget har beslagtagits av de iranska myndigheterna. Vi har ingen kommunikation med dem för närvarande.”

Informell iransk blockad i Hormuzsundet

Detta drag från Iran tyder på att den shiitiska nationen skulle kunna beslagta fler grekiska oljetankers i Hormuzsundet som även fraktar olja från Irak. Hormuzsundet är en smal strategisk förträngning i Persiska Viken som skiljer Iran från Gulfstaterna och är en av världens viktigaste sjöfartsleder för råolja. Bedömare tror att Iran direkt kommer att förbjuda alla grekiska rederier från att segla i vattnen nära Persiska viken och Hormuzsundet.

Frågan ställs nu vad blockaden kommer att innebära för Europa? Grekland kallas ofta för Europas sjöfartskraftverk. Nästan en fjärdedel av alla supertankers ägs av grekiska företag. Så att Iran inte tillåter grekiska tankfartyg att passera genom Hormuzsundet kommer säkerligen att äventyra Europas energiförsörjning som kommer från icke-ryska källor.

Genom sin blockad i Hormuzsundet har Iran effektivt blockerat Europas tillgång till Iraks, Kuwaits och Förenade Arabemiratens olja. Detta kommer att ytterligare stärka Rysslands energiinflytande på Europa och försvaga EU:s position i Ukraina. Så det skulle knappast vara förvånande om Ryssland redan hade gett tyst godkännande till Irans djärva manöver.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar