lördag, 1 oktober, 2022

Iran och Kina förkunnar närmare militärt samarbete

Försvarssamarbetet mellan länderna ska konfrontera ”USA:s unilateralism”

Under gårdagen förkunnade Irans president, Ebrahim Raisi, tillsammans med Kinas försvarsminister, Wei Fenghe, ett fördjupat strategiskt och militärt samarbete mellan Iran och Kina. De två länderna har undertecknat ett 25-årigt strategiskt samarbetsavtal med fokus på industriell utveckling, infrastruktur och transporter. Det närmare samarbetet skulle tjäna till att konfrontera vad den iranska presidenten beskrev som ”USA:s unilateralism”.

Försvarsminister Wei refererade till USA:s ekonomiska krig mot Ryssland när han sa att Kina och Iran kunde fördjupa säkerhetsbanden ”särskilt i den nuvarande kritiska och spända situationen.” Wei uttryckte även att hans besök i Teheran syftade till att ”förbättra det strategiska försvarssamarbetet” mellan Iran och Kina – samarbete som han sa skulle ha en ”anmärkningsvärd” inverkan för att avskaffa unilateralism och bekämpa terrorism.

Den hårdaste och mest direkta kritiken mot USA och NATO kom från Irans försvarschef, general Mohammad Reza Ashtinai, som påpekade USA:s militarism och aggression utomlands. Han sa bland annat: ”varhelst USA har haft militär närvaro, har det skapat vågor av osäkerhet, instabilitet, sprickor, pessimism, krig, förstörelse och fördrivning.”

Ashtinai förväntas besöka Kina nästa gång som chef för en militär delegation från Islamiska republiken på inbjudan av Peking, för att främja det fördjupade försvaret och strategiska banden.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:04:30

Nyhetssändning 29 september