Iran och Saudiarabien återupptar diplomatiska förbindelser

Efter flera års fiendskap och avbruten diplomati har de gamla ärkefienderna Iran och Saudiarabien valt att återuppta de diplomatiska förbindelserna. Då Kina verkar ha spelat en roll i det, kan det innebära att det USA-allierade Saudiarabien alltmer närmar sig Peking.

Sedan 2016 har de diplomatiska kontakterna mellan Iran och Saudiarabien varit brutna, efter att den saudiska ambassaden i Irans huvudstad Teheran stormats. Stormningen var i sin tur en reaktion på att Saudi låtit avrätta en shiamuslimsk predikant.

Men under fredagen, den 10 mars, meddelas att länderna har återupptagit kontakten och inom två månader ska respektive lands ambassad i motpartens huvudstad återupprättas. Samtal ägde rum i den kinesiska huvudstaden Peking, där Kina agerade värd. De nya överenskommelserna bekräftas av de tre länderna, rapporterar Reuters.

Under de gångna åren har Iran och Saudi bedrivit ett slags proxy-krig, vilket innebär att de inte hamnat i en direkt konflikt, utan har understött varsin sida i olika konflikter. I synnerhet konflikten i Jemen har fungerat som ett brutalt slagfält mellan de två länderna.

Är Saudi på väg bort från USA?

USA har inte varit inblandade i samtalen, men ska ha blivit informerade om dem av Saudi, som formellt är en allierad till USA.

Den senaste tiden har dock relationen till USA blivit spänd för Saudi, i synnerhet på grund av att organisationen OPEC+, som samlar 13 av världens oljeproducerande länder (däribland Saudi, Iran och Ryssland), tvingats höja priset på olja, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter