Iran släpper kravet på att IRGC ska tas bort från terrorlistan

Genombrott för kärnkraftsförhandlingarna mellan Iran och USA – terrorstämpeln på IRGC kan bli kvar

I en betydande eftergift som syftar till att återuppliva avstannade förhandlingar med USA, har Iran släppt sitt krav på att Islamiska revolutionsgardet, IRGC, ska tas bort från Washingtons lista över utsedda terrorgrupper.

Tidigare har Iran krävt att IRGC:s strykning från terrorlistan är en förutsättning för att återuppta det multinationella avtal som begränsar Irans kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader. I maj rapporterades det att Joe Biden beslutade att inte vika sig avseende IRGC-beteckningen.

Irans kärnkraftsavtal – officiellt kallad den ”gemensamma övergripande handlingsplanen” – undertecknades under Obama-administrationen efter långa och intensiva förhandlingar som involverade inte bara USA och Iran utan även Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Storbritannien . Den införde en mängd ytterligare restriktioner för ett kärnenergiprogram som redan verkade under sträng övervakning av Internationella atomenergiorganet, IAEA.

Trots att Iran följde avtalet, drog Donald Trump ensidigt tillbaka USA från avtalet i maj 2018. Sannolikt var presidenten pressad av komprometterade utrikespolitiska rådgivare såsom den israeliske donatorn Sheldon Adelson.

Trump fortsatte att uppfylla den israeliska önskelistan genom flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och utnämnde IRGC som en terroristorganisation 2019. I en hebreisk tweet tackade den dåvarande israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu Trump för ”att gå med på en annan av mina viktiga förfrågningar.”

IRGC – en terrororganiation

I brist på några specifika anklagelser om terrorverksamhet relaterad till IRGC, centrerade Trumps beteckning på vaga påståenden om att Iran ägnade sig åt ”ondskefullt” beteende i Mellanöstern och runt om i världen, särskilt inriktad på israeliska medborgare samt judar från USA och Europa. De varningar som i förra veckan utställdes till israeler i Turkiet är ett gott exempel på anklagelser som riktas mot IRGC.

IRGC är en stor iransk militärorganisation fristående från landets reguljära armé. Den grundades 1979 för att skydda den begynnande islamiska republiken och har vuxit till att bli landets dominerande militära enhet – en styrka på cirka 125 000 med egen armé, flotta, flygvapen och underrättelsetjänst. Den har också politisk och ekonomisk makt.

Det var första gången en statlig militär institution stämplades som en terroristorganisation. Det kontroversiella draget motarbetades av tjänstemän inom CIA och Pentagon, tillsammans med Obamas nationella säkerhetsrådgivare och USA:s nuvarande utrikesminister Antony Blinken. Med tanke på andra sanktioner som redan är på plats mot Iran och IRGC var hade terrorstämplingen förhållandevis liten ekonomisk innebörd.

På ett ironiskt sätt svarade Iran genom att utse Pentagons centralkommando, CENTCOM, till en terroristorganisation och den amerikanska regeringen som en ”anhängare av terrorism”. CENTCOM ansvarar för militära operationer över en geografisk sträcka som sträcker sig från Egypten genom Mellanöstern till Kazakstan och Pakistan.

Den underfundiga innebörden var att om terroranklagelser kan väckas mot IRGC, så kan samma definition appliceras på CENTCOM och USA också – med hänvisning bland annat till CENTCOMs samarbete med al-Qaida i Jemen och den amerikanska regeringens beväpning av salafistiska terrororganisationer i Syrien.

Terrorstämpeln vattnas ur

Utöver detta hyckleri har den amerikanska regeringens tillämpning av terroristbeteckningar varit impulsivt ouppnåelig till den grad att den tappar någon mening förutom de ekonomiska konsekvenserna. I praktiken är terrorbeteckningar bara ytterligare ett sätt att smutskasta länder som är motarbetar den amerikanska hegemonin över världspolitiken.

Ledamöter i den amerikanska kongressen uppmanade nyligen Joe Biden att utse Ryssland till en statlig sponsor av terror som svar på dess invasion av Ukraina. ”Med beteckningen skulle USA kunna förbjuda export av produkter med dubbla användningsområden till Ryssland och vidta ekonomiska åtgärder mot andra länder som gör affärer med Ryssland”, sade kongressledamoten Ted Lieu.

Det iranska beslutet att inte kräva att den amerikanska beteckningen för IRGC ändras har bedömts som realpolitiskt rationellt och kan sannolikt bana väg för att förhandlingarna om kärnkraftsavtalet återupptas.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter