Iran stängde av några av de kameror som det internationella atomenergiorganet IAEA använder för att övervaka landets uranberikning på onsdagen, några timmar före en väntad resolution där FN kritiserar den islamiska republiken.
Resolutionen om att rikta officiell kritik mot Iran, vilket senast skedde i juni 2020, antogs av IAEA på initiativ av Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA efter att inspektörer hittat spår av anrikat uran vid tre platser där Iran inte uppgett att man ska ägna sig åt uranberikning.
I protest mot kritiken, som Iran menar är obefogad och bygger på förfalskade dokument, stängde Irans eget atomenergiorgan AEOI av två av de kameror som satts upp för att övervaka landets anrikning av uran, uppger flera medier idag.
Under press från FN har Iran gått med på att låta sitt atomenergiprogram övervakas och lovat att landet inte ska utveckla kärnvapen. Många länder, särskilt Irans fiender Israel och USA, fruktar dock att landet ändå försöker utveckla sådana vapen i smyg.
30 av de 32 ledamöterna i IAEA:s styrelse röstade för resolutionen. Endast Ryssland och Kina röstade emot.
Utrikesministrarna i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland välkomnade i ett gemensamt uttalande IAEA:s resolution. Den välkomnades även av Israel, som sade att kritiken var ett ”första och nödvändigt steg mot målet att återställa Irans uppfyllelse av dess säkerhetsförpliktelser”.

AEOI hävdar för sin del att kamerorna som stängts av i protest mot kritiken inte ingår i avtalet med IAEA utan satts upp som en ”gest av god vilja” och att man därför har all rätt att stänga av dem när denna goda vilja inte uppskattades.
– Andra åtgärder är under övervägande och vi hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och besvarar Irans samarbete med samarbete, sade Behrouz Kamalvandi, talesman för AEOI, som övervakat avstängningen av två IAEA-kameror vid en kärnkraftsanläggning, till iransk statstelevision.