Iran: Varsågod, ta allt jag har – och köp kol till europeiska medborgare

Irans högste general, Mohammed Bahgheri, har blivit svartlistad och uppsatt på EU:s sanktionslista på grund av militärt samarbete med Ryssland. Detta innebär att alla generalens bankkonton utomlands kommer att länsas på sitt innehåll – vilket Bahgeri verkar ta ganska lätt på.

Som bekant slåss Ryssland och Ukraina om fyra utbrytarregioner som vill byta nationell tillhörighet – vilket den sistnämnda före detta sovjetrepubliken säger bestämt nej till. Nato har valt att stödja Ukraina i kriget.

Nato-ländernas politiker har varit generösa med krigsmateriel, särskilt artilleri, avancerade mark-till-mark raketer och stridsfordon. Även ett stort antal militära rådgivare är aktiva i landet. Ukrainska rekryter utbildas i Storbritannien, bland annat av svenska truppbefäl.

Ingen hjälp till Ryssland

Flera Natoländer verkar ha sänt det mesta av vad de har i missilväg till Ukraina. Den ryska sidan däremot har inte fått någon nämnvärd hjälp. Men de senaste veckorna förefaller Iran har bistått med beväpnade droner – förmodligen även med personal för manövreringen. Av detta skäl har EU, som i denna konflikt agerar arm i arm med Nato, utdelat hårda fördömanden mot Iran. Senast förde man upp landets överbefälhavare på sin svartaste lista, vilket innebär att hans bankkonton i Europa kommer att tömmas och alla andra eventuella ägodelar beslagtas.

Köp kol för pengarna!

Enligt den rysslandsvänliga Telegramkanalen Intel Slava Z har den sanktionerade generalen Mohammed Bagheri uttalat som om problematiken.

– För fyra dagar sedan satte EU mig på sin sanktionslista eftersom jag ska ha sänt droner till Ryssland. Utmärkt, jag ger europeerna tillåtelse att konfiskera alla mina tillgångar i banker världen över, under förutsättning att ni använder pengarna till att köpa kol till europeiska medborgare.

Bedömare tvivlar på att detta leder till någon större lättnad för huttrande européer eftersom Bagheri förmodligen inte har några tillgångar utanför Iran.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter