Smygattack mot Iransk militärbas – ”Mossad i farten igen”

Flera drönare exploderade inne på ett iranskt militärteknikkomplex – attacken följer ett mönster av tidigare israeliska attacker med självmordsdrönare.

En drönarattack riktad mot Irans militärkomplex Parchin tidigare i veckan utfördes inifrån landet, rapporterade The New York Times. Attacken mot det militära forskningscentret följer ett tydligt mönster av tidigare israeliska attacker mot Iran. Drönarna dödade en ung ingenjör och skadade en annan, enligt Times, som citerade tre iranier och en amerikansk tjänsteman som har insyn i händelsen. Källorna sa att attacken involverade flera drönare av typ quadcopter.

Efter att iranska tjänstemän initialt påstått att explosionerna berodde på en ”industriolycka”, kungjorde regeringen senare att militärkomplexet attackerats, och identifierade också den dödade ingenjören som Ehsan Ghadbeigi.

Med tanke på den korta räckvidden av quadcopter-drönare måste attacken ha inletts på kort avstånd från målet. Times noterade att ”attacken passade in i ett mönster av tidigare israeliska attacker”, inklusive en attack i februari där sex quadcopter-drönare detonerade nära en fabrik i staden Kermanshah.

Iranska revolutionsgardet, IRGC, utförde senare en mindre hämnd genom att avfyra en missilsalva in i den kurdiska regionen av Irak, mot en utpost som man säger används av israeliska Mossadagenter för attacker mot Iran.

Anfallen mot Parchin kom bara några dagar efter att en IRGC-officer mördades av beväpnade män på motorcyklar i den iranska huvudstaden. Enligt uppgift berättade israeliska tjänstemän för amerikanska motsvarigheter att Mossad låg bakom mordet, men Tel Aviv bekräftade inte offentligt inblandning, i linje med Israels vanliga utrikespolitiska praxis.

Förutom drönarbombningarna och andra attentat mot iranska forskare har en rad mystiska explosioner också riktats mot iransk kärnkraftsinfrastruktur de senaste åren, till exempel en högprofilerad incident i april 2021 på Natanz-platsen, en stor urananrikningsanläggning. Israel har varit en huvudmisstänkt i varje fall med hänvisning till dess historia av Mossadoperationer i Iran, och landets regering har uttryckligen anklagat Tel Aviv för ett antal av attackerna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter