IS-kvinna får inte tillbaka medborgarskapet

En före detta brittisk medborgare får inte tillbaka sitt medborgarskap efter att hon 2015 anslutit sig till terrorgruppen Islamiska Staten (IS) i Syrien. Detta meddelar en brittisk domstol.

IS-kvinnan Shamima Begum fråntogs sitt brittiska medborgarskap 2019 efter att hon 2015 rest ner till terrorgruppen IS i Syrien och anslutit sig till dem. Vid tillfället var hon 15 år. Hon gifte sig 10 dagar efter ankomsten till Syrien med en av gruppens krigare och fick tre barn, som alla dog tidigt. En av hennes uppgifter var att rekrytera medlemmar till gruppen.

2019 greps Begum och har sedan dess suttit i ett syriskt interneringsläger. Efter gripandet fråntogs hon även sitt brittiska medborgarskap.

Nu har en brittisk domstol, Special Immigration Appeals Commission (motsv. Migrationsdomstolen), avslagit hennes överklagan gällande att få tillbaka medborgarskapet, vilket innebär att hon inte kommer att få återvända till Storbritannien, skriver BBC.

Kvinnans advokater har hävdat att hon var ett offer för människohandel, men domstolen anser att förklaringen inte var tillräcklig. Argumentet att upphävandet av hennes medborgarskap kränkte hennes mänskliga rättigheter var inte heller det tillräckligt.

Begum befinner sig fortfarande i ett flyktingläger i norra Syrien.

Twitter översköljs av hurrarop över domstolens beslut idag.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter