Strid om ledarposten och uteslutningar präglar invandrarparti
Inför riksdagsvalet skulle Partiet Nyans konkurrera med Socialdemokraterna om invandrarrösterna. Valframgången uteblev och nu håller partiet på att slitas itu inifrån.
Partiet Nyans hade högtflygande planer inför höstens riksdagsval. Man skulle bli det första partiet med en tydlig muslimsk invandrarprofil som tog sig in i riksdagen. Men framgångarna uteblev och även om eventuellt valfusk tas med i beräkningen, så fick man totalt 28 352 röster.
Nu växer sig konflikterna inom partiet allt starkare och partiledaren, Mikail Yüksel, verkar sitta osäkert på sin post.
Intern opposition allt starkare

Frihetsnytt har tidigare skrivit om konflikterna som präglat Nyans efter valet. Kritiken har varit hård mot Yüksel, som anklagas för toppstyre och att utveckla partiet till en sekt. Konflikten har präglats av flera avhopp och uteslutningar av kritiska röster.
Nu kommer nästa slag mot Yüksels ledarskap. På lördag har partiet en extrainsatt kongress i Stockholmsförorten Rinkeby, där valet av ny partiledare kommer att göras. Yüksel säger sig inte vara orolig, utan menar att saker överdrivs av personer som vill skapa konflikter, rapporterar Göteborgsposten.
Utmanaren, Sead Busuladzic, som sitter i kommunfullmäktige för partiet i Landskrona, anser att den nuvarande ledningen inte har lyssnat på medlemmarna eller varit öppen för kritik.
Dessutom, menar Busuladzic, har valet av plats för helgens kongress haft ett syfte, nämligen att göra det svårt för folk utanför Stockholm att ta sig dit. Den korta framförhållningen har även det försvårat för folk att kunna planera resor och endast 200 personer kommer att få plats.
Vill införa demonstrationsförbud
Busuladzic ställer sig kritisk till att partiet aktivt gett sig in i kampanjen mot myndigheter, som anklagas för att kidnappa muslimska barn.
Dessutom anser han att man har felhanterat frågan om den dansk-svenske politikern Rasmus Paludans koranbränningar. I och med att partiet ville förbjuda dessa har man pekats ut för att vilja införa blasfemilagar (förbud mot kritik av islam), vilket inte stämmer, enligt Busuladzic.
Istället vill han att Sverige ska göra som Finland och införa ett demonstrationsförbud för högerextrema grupper, ett begrepp som brukar användas för samtliga nationalistiska och invandringskritiska grupper.
Vem som kommer att vara partiets ledare avgörs på lördag och huruvida falangstrider kommer att uppstå, beroende på vem som vinner, återstår att se.