Polischefen Emelie Kullmyr döms skyldig till jäv av förvaltningsrätten i Göteborg. Hon lade sig i handläggningen av en ansökan från den danske politikern Rasmus Paludan, mer känd som koranbrännaren, och hindrade planerade möten i Göteborg.
Emilie Kullmyr sände i somras ut ett officiellt pressmeddelande med politisk slagsida – detta meddelande hölls nu emot henne av förvaltningsrätten. Hon påstod då att ”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken”. Frihetsnytt rapporterade.
Politisk polischef
Mycket tyder på att Emilie Kullmyrs karriär i första hand är byggd på politisk aktivism. Den multikulturella extremisttidningen Syre uppmärksammade henne med ett hjälteporträtt redan 2018.
Angående invandrarkravaller och bilbräder citerar tidningen Syre Kullmyr med ett uttalande som, ur polisiär synvinkel, är mycket märkligt: ”Bilbränderna är inte det stora problemet för oss, det är levnadsvillkoren i de utsatta områdena som är det stora problemet!”
Kullmyr skulle inte deltagit i handläggningen
Kullmyrs pressmeddelande om Paludans ”retorik” kan inte leda till ett åtal för tjänstefel – Arbetsdomstolen har tidigare kommit fram till att yttrandefriheten gälller även poliser, ”i och utanför tjänsten”.
Kammarrätten nöjer sig med att konstatera att Kullmyr var jävig i handläggningen av Paludans ansökan om mötestillstånd. I egenskap av polischef över Storgöteborg är hon inte handläggare för ansökningar om demonstrationstillstånd och skulle enligt förvaltningsrätten inte ha blandat sig i handläggningen av Paludans ärende – allt enligt DN.
Paludan vinner för femte gången
Rasmus Paludan får med detta rätt i domstol mot polismyndigheten för femte gången.
Fyra förvaltningsrätter har sedan 6 maj slagit fast att polismyndigheten agerat fel i behandlingen av Paludans ansökningar för allmänna sammankomster.
Morgan Orvenholt, chef för regionpolischefens kansli säger att man välkomnar domen. Nu ska kansliet, enligt DN, analysera vad den innebär för organisationen.
Yttrandefrihetens seger
I frihetskretsar betraktar man de fem domsluten till förmån för Rasmus Paludan som en segersvit för yttrandefriheten. Att Paludans överklagande nu bifallits innebär dock inga praktiska åtgärder från domstolens eller polisens sida. Ingen omplacering av Emilie Kullmykr verkar vara aktuell att döma av DN:s artikel.
Frihetsnytt har tidigare uppmärksammat Rasmus Paludan. I ett reportage kallat Det djupa samtalet diskuterar han yttrandefrihet med Frihetsnytts Lennart Matikainen.