Islamkritisk regering är snart på plats

Flera månader har gått sedan parlamentsvalet, då ett av Europas mest profilerade islamkritiska partier blev största parti. Trots beröringsskräck och globalistiska agendor, ser det ut som att Nederländerna snart kan få sin nya regering på plats. En viktig komponent saknas dock fortfarande.

Det var i november som Nederländernas parlamentsval avgjordes. Som Frihetsnytt rapporterade blev det uttalat islam- och invandringskritiska Frihetspartiet (Partij voor de Vrijheid, PVV) största parti med 23,49 procent. Det blev därför partiledaren Geert Wilders som fick första försöket att bilda regering.

Kan inte längre ignoreras

Liksom många andra partier som motsätter sig massinvandring och islamisering har partiet demoniserats av det nederländska etablissemanget. Men det folkliga stödet för ett motstånd mot mångkulturen har inte kunnat ignoreras. Nu verkar det som att regeringsförhandlingarna kan vara över, efter sex månader, rapporterar Reuters.

En regering utan PVV såg ut att vara omöjlig, men de potentiella samarbetspartierna har förhalat processen. För att underlätta förhandlingarna valde Wilders att avgöra avkall på premiärministerposten. Han kommer dock ha en stor makt över vem som utses.

Brokigt regeringssamarbete

Mark Rutte på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum/ CC BY-SA 2.0 DEED
Mark Rutte på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum/ CC BY-SA 2.0 DEED

Som det ser ut kommer regeringssamarbetet att utgöras av tidigare regeringspartiet Folkapartiet (Volkspartij voor Vrijheid en Democratiem, VVD), partiet Nytt Socialt Kontrakt (Nieuw Sociaal Contract, NSC) och Bonderörelsepartiet (BoerBurgerBeweging, BBB).

Den hatade tidigare premiärministern Mark Rutte, som styrde VVD, ser ut att belönas med posten som generalsekreterare för krigsalliansen Nato (efter hans bondefientliga politik) och är därför inte inblandad i förhandlingarna.

Nu avvaktar Nederländerna vem det blir som lyfts fram som premiärministerkandidat. Efter det kommer regeringsbildningen vara klar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter