lördag, 1 oktober, 2022

Israel avvisar USA:s begäran om export av missiler till Ukraina

Biden-administrationen misslyckas med att tvinga sina allierade exportera avancerade vapensystem till Ukraina

Israel uppges ha gett avslag åt en amerikansk begäran om att tillåta Berlin att förse Ukraina med pansarvärnsmissiler tillverkade i Tyskland med israelisk teknologi under en israelisk licens. Den israeliska regimen har satts under hård press från Biden-administrationen, vilket föranlett en svår balansgång där Israel justerat sin utrikespolitik gentemot Moskva och gradvis intagit en mer pro-Ukrainsk position än när Ryssland påbörjade sin invasion. Men Israel har hittills inte levererat avancerade vapen till Ukraina.

Amir Eshel, generaldirektör för det israeliska försvarsministeriet, besökte Washington för två veckor sedan för samtal med Pentagon-tjänstemän om säkerhetssamarbetena mellan USA och Israel. Colin Kahl, USA:s undersekreterare för försvar för politik, träffade Eshel och tog upp Biden-administrationens ansträngningar för att få länder runt om i världen att förse de ukrainska miliserna med avancerade vapensystem.

Kahl frågade Eshel om Israel skulle ge tillstånd till Tyskland att överföra ”Spike” pansarvärnsmissiler till Ukraina. Missilerna tillverkas i en israeliskt ägd fabrik i Tyskland. Enligt licensen måste Israel godkänna all överföring av missilerna till en tredje part.
Eshel avvisade begäran och sa till Kahl att Israel endast kommer att förse Ukraina med icke-dödlig militär utrustning, sade tjänstemännen.

Israelisk försvarsminister uttrycker oro i USA

När den israeliska försvarsministern Benny Gantz besökte Washington förra veckan togs missilexporten inte upp i hans möten med försvarsminister Lloyd Austin och Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, enligt israeliska tjänstemän. Samma dag som Gantz anlände till Washington skickade Israel en sändning med 2 000 hjälmar och 500 skyddsvästar till nöd- och civila organisationer i Ukraina.

Den israeliske topptjänstemannen sa även att Israel är oroad över risken att ryska soldater kommer att dödas av israeliskt tillverkade vapen, vilket kan leda till att Ryssland skadar israeliska säkerhetsintressen i Syrien. Mellan raderna betyder detta att: Ryssland har ett enormt inflytande i Syrien men låter israeliska Mossad operera fritt mot iransk antisionistisk aktivitet inom landet. Den israeliska oron för vad deras vapensystem kan ställa till med är något som föga bekymrat Nato-blocket och Sverige, som utan synbara betänkligheter gett sitt militära bistånd till Kievregimen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar