Israel beordrar utredning av vaccin efter att 10 av 100 000 fått bieffekter

Det israeliska jordbruksministeriet har beordrat en utredning av ett rabiesvaccin för husdjur efter att fler bieffekter än vanligt rapporterats. Medan utredningen pågår får inga nya vaccinationer göras.

– Vi känner till tre fall som krävde sjukhusvistelse och flera dussin rapporter om lokala symtom som omedelbart behandlades med antihistaminer och skickades hem, säger Dr Hilik Marom till Ynet.

– Det är viktigt att förstå att sådana här saker händer. Det kan vara så att det fanns en viss försändelse som inte uppfyllde rätt villkor, ett tillverkningsfel eller till och med ett problem inom den normala statistiken. Den här gången upptäckte veterinärerna det. Men någon måste kolla upp det, och de enda som kan kontrollera detta är företaget MSD Animal Health, som tillverkar och importerar vaccinerna, och jordbruksministeriet, fortsätter han.

Jordbruksministeriet säger enligt Ynet att av omkring 100 000 vaccinerade hundar har man fått in ett tiotal verifierade rapporter om bieffekter efter rabiesvaccinet. Bieffekterna inkluderar sådana som förekommer för alla vacciner, bland annat feber, lokala smärtor och allergisymptom.

”Det bör betonas att inga dödsfall rapporterats”, skriver ministeriet i ett uttalande. Vaccintillverkaren MSD Animal Health samarbetar nu med jordbruksministeriet i en utredning av fallen.

Jämförelse med covidvaccinen

Jaja, ni visste att det skulle komma.

När 12,5 miljoner doser av covidvaccin distribuerats i Sverige i september förra året, hade Läkemedelsverket fått in 76 000 rapporter om misstänkta biverkningar varav 5 600 allvarliga. Det uppger SVT som vid tillfället beskrev allvarliga biverkningar som ”ytterst ovanliga”.

För covidvaccinen innebär det att 0,6 procent fått biverkningar varav 0,05 procentenheter ansågs allvarliga, redan i september förra året. Nu drar Israel alltså in ett vaccin som ska skydda hundar mot en mycket allvarligare sjukdom där 0,01 procent fått biverkningar varav 0,003 procentenheter allvarliga.

Rent matematiskt innebär det att en israelisk hund anses någonstans mellan sexton och sextio gånger mer skyddsvärd än ett svenskt exemplar av homo sapiens, så vitt vaccinskador anbelangar i alla fall. (0,05 dividerat med 0,003, avrundat nedåt, respektive 0,6 dividerat med 0,01.)

Så vitt framgått har inte heller MSD Animal Health något avtal med myndigheterna som innebär att de aldrig kan hållas juridiskt ansvariga för vaccinskador.

Den hebreiskspråkiga artikeln på Ynet har tidigare uppmärksammats av America’s Frontline News.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter