torsdag, 6 oktober, 2022

Israel: Mordhyllningar präglar sionisternas Jerusalemmarsch

Tusentals sionister skanderade ”Död åt araberna” under en parad genom den palestinska huvudgatan i Jerusalem

I den senaste upprepningen av en modern israelisk högtidsdag marscherade tusentals sionistiska israeler genom Jerusalems muslimska gamla stadsdel på söndagen. Längs vägen skanderade den judisk-ortodoxa folkmassan rasistiska slagord och folkmordsparoller medan judiska ungdomar enligt uppgift attackerade palestinier och deras egendom.

”Polisen rensade ut palestinier från området, som normalt är en livlig palestinsk genomfartsled”, rapporterade Associated Press. Samtidigt skingrades palestinska demonstrationer på Västbanken med polisstyrkor som använde sig av distraktionsgranater, gummibelagda stålkulor och även konventionell ammunition.

Hjälporganisationen Palestinska Röda Halvmånen rapporterar att ”minst 62 palestinier skadades i Jerusalem, varav 23 som blev inlagda på sjukhus. De flesta skadorna var sår från gummiklädda stålkulor, misshandel och pepparspray. Ytterligare 163 personer skadades på Västbanken, varav 20 träffades av blykulor.”

Marschen är en del av ”Jerusalemdagen”, som firar Israels erövring av Gamla stan under kriget 1967. Förra årets parad var upptakten till ett 11 dagar långt krig mellan Hamas och Israel försvars- och ordningsmark. I år rapporteras däremot den israeliska regimen vara bättre förbredd på upplopp. Medan Israel gör anspråk på hela Jerusalem som sin huvudstad, strävar många palestinier efter att östra Jerusalem ska fungera som huvudstad i en eventuell palestinsk stat.

Före marschen besökte mer än 2 500 judar Al Aqsa-moskén eller Klippdomen – den tredje heligaste platsen i islam – och israeliska medier rapporterade att en grupp vecklade ut israeliska flaggor där. Själva platsen där klippmoskén står är vördad av judar, som refererar till platsen som Tempelberget.

”Shuafat brinner!”

Förutom vanliga sånger om ”död åt araberna”, ”Muhammed är död” och ”låt din by brinna” inkluderade årets glåpord också ”Shireen är död”. Den 11 maj sköt israeliska säkerhetsstyrkor stjärnan al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh i huvudet. En mångfacetterad kriminalteknisk undersökning från CNN drog slutsatsen att det var ett ”riktat mord”.

En av de mest störande ramsor som rapporterats av observatörer var ”Shuafat brinner.” Detta sägs vara en hyllande referens till ett bestialiskt uttryck för sionistiskt våld: kidnappningen och tortyrmordet av den 16-årige palestinske pojken Muhammed Abu Khdeir år 2014. Judiska extremister slog honom i huvudet med ett järnrör och brände honom levande.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar