Israel inleder militärövning – ska simulera krig med Hizbollah

Övningen omfattar missilanfall från Hizbollah och arabiska uppror i Gaza

Den israeliska försvarsmakten, IDF, inledde under söndagen en omfattande, veckolång militärövning för att simulera ett fullskaligt krig med Libanons Hizbollah-rörelse. Förutom att simulera en kamp mot Hizbollah, är övningarna också avsedda att testa hur den israeliska militären, ordningsmakten och räddningstjänsten skulle organiseras i händelse av inhemska strider i israeliska områden där judar och araber lever sida vid sida.

Den stora militärövningen har sin bakgrund i scenarion som utspelade sig under Gazaupproret i maj förra året, då flera städer, däribland Akko, Lod och Ramallah, uppslukades i blodiga sammandrabbningar med hundratals civila dödsoffer. Även om upproret är stävjat sedan dess så pågår det under lägre intensitet, vilket har kallats för ett pågående krig. ”Vi kommer att testa vad vi lärt oss och upplevt på nivåer som jag inte förutsåg när det gäller inrikesfronten”, säger IDF:s stabschef för hemfronten, Brigadgeneral Itzik Bar.

Bar betonade att övningarna skulle ”omsätta i praktiken” vad han och hans personal lärde sig genom en nära studie av förra årets Gazauppror, med militärövningar som förväntas ”testa hur dessa lärdomar kan genomföras”.

Den stora militärövningen omfattar simuleringar av att Hizbollah skjuter sin stora arsenal av missiler och raketer mot Israel, inklusive möjliga attacker mot lagringsplatser för giftiga kemikalier inne i landet, stora strömavbrott och sjukhus överväldigade av skadade civila.

Hizbollahs missilkapacitet – ett reellt hot

Till skillnad från Hamas, som är koncentrerat till den belägrade Gazaremsan, och vars krigare tvingas konstruera hemgjorda raketer av tillgängliga material, så uppskattas Hizbollah besitta över 100 000 raketer och industriellt tillverkade missiler av olika räckvidd, inklusive precisionsstyrda missiler.

Den libanesiska Hizbollah-rörelsen har visat sin förmåga att slåss mot den israeliska ockupationsmakten under det 34 dagar långa Libanonkriget 2006, när de avfyrade över 4 000 missiler mot Israel, vilket i praktiken körde fast den israeliska offensiven tills FN förhandlade fram en vapenvila.

IDF och judisk media har många gånger uttryckt allvarliga farhågor om Hizbollahs raket- och missilkapacitet. Med erfarenhet om att till och med Hamas betydligt svagare raketarsenal i maj förra året visade sin potential att överbelasta och tränga igenom Israels missilförsvarssystem från Iron Dome när raketer avfyrades i mass-salvor.

Hizbollah manar israelerna till försiktighet

Hizbollah-chefen Sayyed Hassan Nasrallah hade på fredagen varnat Israel för att begå ”misstag” under övningen.

– Från och med söndag morgon kommer vi att vidta lugna och lämpliga åtgärder som inte skrämmer någon inne i Libanon. Men fienden måste veta att vi kommer att vara försiktiga, alerta och förberedda. Alla felaktiga åtgärder mot Libanon under övningen kommer att vara ett äventyr av fienden. Fienden kommer att ta fel om den tror att vi kommer att vara rädda för att konfrontera varje försök att ändra reglerna för engagemang (rules of engagement), varnade Nasrallah.

Han tillade: ”Vi kommer inte att vara överseende och vi kommer inte att tolerera några misstag, kränkningar eller fientliga drag från fienden över hela det libanesiska territoriet”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar