Israel och Palestina: Judarna går emot internationell lag

Sedan 1947 har Israel expanderat sitt territorium på bekostnad av Palestina. Israels erövringar av Västbanken, Gazaremsan och Östra Jerusalem är enligt internationell rätt olagligt ockuperat. Efter att ha drivit palestinier på flykt har över 700 000 israeler flyttat in och nu har Israel förklarat flera av de olagliga bosättningarna lagliga. Freden anses vara omöjlig och Israels aggressiva expandering fördöms världen över. Detta rapporterar Al Jazeera.

Runt 700 000 israeler lever idag i mer än 200 mindre samhällen som byggts på territorium som ockuperats från Palestina. Samtliga av dessa bosättningar är olagliga enligt internationell lag.

Bosättningar på Västbanken
Bosättningar på Västbanken. Foto: Wikipedia/ Almonroth

Israels regering meddelade i helgen att man legaliserar nio nya bosättningar i det ockuperade området Västbanken. Regeringen säger i tillkännagivandet av sitt beslut att ”De nio samhällena har existerat i många år, några av dem i årtionden” vilket man menar motiverar beslutet.

Bosättningarna har byggts utan tidigare tillåtelse från Israeliska staten och nu kommer de alltså att legaliseras enligt Israel trots att det strider mot internationell rätt.

Därför är fred omöjligt

Palestinierna själva säger att dessa kolonier gör att en Palestinsk stat inte kan existera på ett livskraftigt sätt. Att uppnå en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan samexistera anses omöjligt så länge Israel forsätter att ockupera områden och driva palestinier på flykt.

När Israel nu väljer att legalisera flera av bosättningarna ökar spänningarna mellan de två grupperna avsevärt.

Israels expansionspolitik fördöms av flera länder

Fördömanden har kommit från hela världen, även från Israels egna vänner och allierade. Utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien och USA har gått ut i ett gemensamt uttalande där de fördömer den Israeliska regeringens beslut.

– Vi motsätter oss starkt dessa unilaterala [ensidiga] handlingar, som bara kommer att tjäna till att förvärra spänningarna mellan israeler och palestinier och undergräva ansträngningarna att uppnå en förhandlad tvåstatslösning, sade de i ett gemensamt uttalande.

Anniken Huitfeldt
Anniken Huitfeldt. Foto: Wikipedia/ Johannes Jansson

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt fördömde i ett eget uttalande beslutet.

Den israeliska bosättningspolitiken på ockuperad mark strider mot internationell lag och måste stoppas, säger Huitfeldt till norska nyhetsbyrån NTB.

Även Israels arabiska grannländer Jordanien, Egypten och Saudiarabien fördömer beslutet.

I ett utkast till en kommande resolution från FN:s säkerhetsråd som Nyhetsbyrån AFP kommit över står det att säkerhetsrådet kommer att begära att ”Israel omedelbart och fullkomligt upphör med alla bosättningsaktiviteter på ockuperat palestinskt territorium”.

På måndag kommer FN:s säkerhetsråd att sammanträda för att diskutera frågan.

Israelisk minister: ”Vi vill ha mycket mer”

Beslutet från den israeliska regeringen att legalisera de nio bosättningarna fattades enhälligt och regeringen har sagt att de snart kommer att bevilja ännu fler bosättningar. Israels säkerhetsminister Itamar Ben Gvir säger att han vill se fler bosättningar i de ockuperade territorierna och att ”Israel tillhör Israelerna”.

Detta är vårt uppdrag. Detta är vår doktrin. Nio bosättningar är trevligt, men det räcker fortfarande inte. Vi vill ha mycket mer, säger Itamar Ben Gvir i ett uttalande.

Foto: Wikipedia/ דוד דנברג / איתן פולד/ Avi Ohayon
Foto: Wikipedia/ דוד דנברג / איתן פולד/ Avi Ohayon

Israels finansminister Bezalel Smotrich sade att runt 10 000 nya hem kommer att legaliseras. Vidare berättade Smotrich att han är hängiven målsättningen att man helt ska häva alla restriktioner avseende byggande av nya bosättningar på det ockuperade Västbanken. Detta innebär att israeler kan bygga fritt utan att begränsas av att det skulle vara olagligt.

Smotrich har sedan tidigare lovats chefskap över de myndigheter som är ansvariga för försvaret av det ockuperade Västbanken. Detta är en del av koalitionen mellan honom och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Smotrich har tidigare sagt att när han får den positionen kommer han ”Normalisera livet för en halv miljon israeliska kolonisatörer på Västbanken”.

Vad händer nu?

Tagandet av palestinskt land är en politik som har pågått sedan 1947. År 1967 ockuperade Israel Västbanken, Gazaremsan och de östra delarna av Jerusalem vilket är områden palestinierna gör anspråk på för att skapa en egen stat.

Runt 700 000 israeler lever idag i Östra Jerusalem och Västbanken i kolonier som större delen av världssamfundet betraktar som olagliga.

Uttalanden och fördömanden från andra länder kommer knappast ha någon effekt på Israels aggressiva expansionspolitik med grund i att de ignorerat dessa sedan 1947.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter