Israel offentliggör prototypvapnet Iron Beam – ”en gamechanger”

Det israeliska laserbaserade luftvärnssystemet ”Iron Beam” lanseras som en gamechanger i den judiska statens kamp mot Hizbollah och Iran

Israel står inför ett ökande hot både från inre splittring och externa hot. Det senare kan ta sig olika uttryck; som ett regn av Hizbollahraketer såväl som krig med Iran. Därför lanserar israeliska försvarsmakten, IDF, ”Iron Beam”. Den judiska staten har utvecklat en fungerande prototyp av ett laserbaserat luftvärnssystem för att slå ut flygmål, såsom granater, raketer, pansarvärnsmissiler och drönare rapporterar Reuters. Framgångsrika tester har utförts i Israels södra region av försvarsministeriets direktorat för forskning och utveckling och Israels statsägda krigsmaterielbolag, Rafael Advanced Defense Systems.

På onsdagen kommenterade premiärminister Naftali Bennett Iron Beam-prototypen och kallade den ”en gamechanger, inte bara för att vi slår till mot fiendens militär, utan också för att vi försätter den i konkurs.”

”Fram till idag har det kostat oss mycket pengar att fånga upp varje raket. Idag kan de (fienden) investera tiotusentals dollar i en raket och vi kommer att investera $2 på elektriciteten för att slå ut den raketen”, fortsatte Bennett.

Palestinska och libanesiska styrkor har skjutit upp tusentals raketer och granater mot Israel, vilket har kostat regeringen tiotals miljoner dollar i försvarskostnader med det nuvarande luftvärnssystemet Iron Dome. Varje Iron Dome-interceptormissil motsvarar 500 000 kronor.

I flera år har den amerikanska armén arbetat med laservapen. Pentagon arbetar enligt uppgift på ett laservapensystem som är ”miljoner gånger starkare” än något som någonsin använts tidigare och som kan avfyra kulliknande ljuspulser för att pulverisera drönare, kryssningsmissiler och granatkastare. Länder som utvecklar laservapen har ett primärt mål: att sänka kostnaden per omgång av dyra interceptormissiler likt Iron Dome.

Implementeringen av Iron Beam kan vara flera år bort – och är ett drag för att modernisera israeliska styrkor med laservapen som verkar vara från en science-fiction-film. ”Det pågår mycket lovande laserarbete”, säger Thomas Karako, utvecklare vid Center for Strategic and International Studies i Washington, till New York Times. ”Det här är inte ’Star Wars’ science fiction längre.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter