Israel på randen till kollaps enligt landets premiärminister

Israels premiärminister Naftali Bennett berättar att sionistregimen är nära kollaps när de går igenom svårigheter de aldrig tidigare ställts inför.

”Vår enade suveränitet har sönderfallit två gånger under antiken på grund av interna konflikter. Det första uppbrottet ägde rum 80 år efter grundandet, medan det andra kom omkring 77 år senare. Vi lever nu i den tredje eran och närmar oss 80-årsgränsen. Vi står alla inför ett verkligt test och undrar om vi kommer att kunna bevara Israel”, sa Bennett i ett meddelande som cirkulerat på sociala medier sedan i fredags.

Han pekade på intern splittring mellan olika judiska grupper, politiska omval och det dödläge i den judiska statsadministrationen som pågått under de senaste åren, och tillade att Tel Aviv-regimen har nått ett av de svåraste ögonblicken av sin nedgång.

”För några dagar sedan var vi på väg mot den femte valkampanjen som bara kan splittra vårt land ytterligare. Jag tog mitt livs svåraste beslut, som var att bilda ett nationellt räddningskabinett för att rädda Israel från kaos och återställa det. Jag samarbetade med människor som hade helt andra åsikter än min”, sa Bennett med hänvisning till den koalitionsregering som fälldes av oppositionen i april.

Konflikter i ockupationszonerna

Samtidigt som den judiska staten är politiskt lamslagen av interna stridigheter har en nyligen genomförd opinionsundersökning visat att nästan 70 procent av sionistiska bosättare, som bor i hundratals illegala bosättningar på Västbanken och det ockuperade östra Al-Quds, är oroliga för den judiska regimens framtid. Enligt undersökningen publicerad av den hebreiska dagstidningen Israel Hayom är minst 69 procent av de judiska bosättarna oroliga och hävdar att landets framtid ser mörk ut.

Undersökningen visade också att 67 procent av de israeliska bosättarna stöder innehav av skjutvapen och utdömande av böter ”för att förhindra skärmytslingar och konfrontationer mellan israeler och palestinier inom de ockuperade områdena”. Den underströk att cirka 75 procent av palestinierna som bor i de territorier som ockuperats av Israel sedan 1948, anser att bosättare inte har suveränitetsrätt över dessa områden.

Förra månaden visade också en undersökning bland unga vuxna israeler att nästan hälften av befolkningen i de ockuperade områdena, inte är optimistiska inför framtiden för den israeliska staten, medan mer än en tredjedel av de tillfrågade funderar på att flytta till västvärlden för att hitta jobb och få ett enklare liv. Frågor som stigande levnadsomkostnader, säkerhetssituationen och sociala klyftor är några av skälen för unga vuxna israeler att fundera över att lämna de ockuperade områdena.

Skenande levnadsomkostnader

Många forskare och författare har redan pekat på teorin om ”kollaps inifrån” angående Israels framtid, med tanke på de tre faktorerna ekonomisk kris, dålig säkerhetssituation och sociala klyftor.

Det har funnits en intensiv allmän ilska under de senaste månaderna i de israeliskt ockuperade områdena över stigande kostnader, efter att priset på både bensin och elektricitet, såväl som basvaror, stigit. Enligt Economist Intelligence Units (EIU) Worldwide Cost of Living-index är kuststaden Tel Aviv rankad som den dyraste staden i världen att leva i. Tel Aviv tog sig upp till topplaceringen från femte plats förra året och slog ut Paris och Singapore, som delade en andra plats.

KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar