”Israel på väg mot självförstörelse” enligt förre Mossad-chefen

Tamir Pardo, före detta chef för Mossad, varnar för att Israels inrikespolitiska konflikter kan leda till att den judiska staten kollapsar inifrån

Den tidigare chefen för israeliska underrättelsetjänsten Mossad, Tamir Pardo, har riktat skarp kritik mot Knessets uppförande i ett uttalande på onsdagen. I en föreläsning med titeln: ”Staten Israel har valt att aktivera sin självförstörelsemekanism” beklagade Pardo vad han beskrev det problematiska tillståndet i landet och i synnerhet Knesset beror på.

”Snälla sluta innan det är för sent. Vi har inte lärt oss något. När vi lever i en global värld är allt transparent och alla tittar på vad som händer här dag efter dag. Är vi villiga att förstå vad som håller på att hända? Har vi inte lärt oss något? Mot alla odds etablerade vi en stat här. Vi har utkämpat sju krig och ett aldrig sinande krig mot dem som inte har kommit överens med vår existens.”

Den tidigare Mossadchefen betonade att Israel är ett rikt och etablerat land och en världsledare inom områdena högteknologi, jordbruk och medicin. ”Men landet är splittrat och blöder när faror som inte har passerat och de som söker vår död väntar på att saker och ting ska bli värre. Bara lite till, så kommer självdestruktionsmekanismen – det ömsesidiga hatet – att aktiveras.” fortsatte han.

Israels inrikespolitiska splittring

Pardo fortsatte att attackera oppositionen i Knesset och sa: ”Partiet och koalitionen som avsattes vägrar att erkänna resultatet och tilltala premiärministern med sin titel. Det visar inte bara på bristande ödmjukhet; det är ett uttalande som visar att de vägrar erkänna landets regering, landets lagar och lagens auktoritet. Det här är inte en kamp mellan individer, det här är uttalandet från en oppositionsledare med dussintals Knesset-platser.

Han sa att ett annat oacceptabelt beteende var förkastandet av lagstiftning bara för att den infördes av koalitionen. ”Oppositionen kan inte förhindra att lagstiftning antas. En politisk organisation vars mål är att förlama all statlig verksamhet uppfyller inte normerna för det sociala kontraktet som är grunden för någon demokratisk regim.”

”Den israeliska debatten kännetecknas av otålighet och verbalt våld mot alla som tänker annorlunda. Det israeliska Knesset utgör ett negativt exempel som genomsyrar hela det israeliska samhället. Denna polarisering mellan en socialistisk och kapitalistisk synvinkel, den verkliga, dolda polariseringen är avsiktligt dold, och en del av den genuina dialogen diskuterades eller klargjordes inte under statens grundande 1948.” fortsätter Pardo.

Bosättningarna i ockupationszonerna

Den tidigare underrättelsechefen förkastade även Israels säkerhetssystem, som han sa: ”har blivit föråldrat sedan mycket lång tid.” Uttrycket hänvisar till bedömningen att israels ökända Iron Dome-system mycket sannolikt kan överbelastas av Hizbollah-raketer, givet att den anti-zionistiska milisgruppen kan uppnå tillräcklig eldkapacitet.

Pardo sa att under årens lopp har ansträngningarna för att kolonisera palestinska territorier genom successivt fördriva palestinska byar och bygga israeliska bosättningar på ockuperad mark, har visat sig misslyckat och mycket komplicerat. Pardo frågade: ”Varför definierar inte israeliska staten den territoriella gräns vi vill ha? Våra statsledare är rädda för sanktioner och bojkotter som svar på alla politiska beslut. Det är tydligt för varje människa på jorden att annektering skapar en situation där judarna är en minoritet.”

De farhågor som den före detta Mossad-chefen lägger fram till Knesset styrks av flera opinionsundersökningar som visar att israeliska ungdomar ser det zionistiska projektet som ett misslyckande och hellre vill söka sig en framtid i andra delar av världen. Även Israels tidigare premiärminister Ehud Barak har tidigare i år uttryckt oro för att den judiska staten kan upphöra inom 6 år.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter