lördag, 1 oktober, 2022

Israel rasande på Biden efter läckan om Mossad-operationen i Iran

Läckan om att Mossad låg bakom mordet på chefen för Irans Quds-styrka utlöser ramaskri i Israel

Israel informerade Biden-administrationen om att deras Mossad-agenter låg bakom mordet på chefen för Irans Quds-styrka i Teheran på söndagen. Denna topphemliga information läcktes snabbt genom New York Times, vilket utlöste ett ramaskri bland israeliska tjänstemän över läckan.

Överste Hassan Sayad Khodayari sköts ner på söndagen utanför sitt hem mitt på ljusa dagen av två okända angripare på motorcyklar som sköt fem kulor på blankt håll från ett vapen utrustat med en ljuddämpare. Khodayari var ställföreträdande befälhavare för Quds Forces enhet 840, en skuggenhet som ansvarade för antisionistiska operationer mot israeliska och globalistiska mål utanför Iran. Enligt New York Times var mordet en varning till Iran att stänga ned enheten.

Läckan om att Mossad låg bakom mordet överraskade den israeliska regimen helt och hållet och försvarsutskott i Knesset varnade för att det kan skada USA-israeliskt samarbete. ”Det skadar främst förtroende,” sade MK Ram Ben Barak, som leder utrikes- och försvarskommittén, till israelisk radio i kommentarer översatta av The Times of Israel.

”Vi har väldigt många nära relationer och mycket samarbete mellan oss, som alla är beroende av förtroende, och när det kränks på något sätt skadar det framtida samarbete”, tillade han. ”Jag hoppas att amerikanerna undersöker läckan och tar reda på var den kom ifrån och varför den inträffade.”

Kommer hämnas Khodayaris död

Ben-Barak tillade sin förhoppning om att läckan, som israelisk media sa kom från en amerikansk källa, var en engångsföreteelse och inte en del av Biden-administrationens policy. Han noterade att det inte var ”första gången” som New York Times hade läckt en berättelse om israeliska operationer utomlands.

Han förnekade Times påstående att israeliska tjänstemän hade bekräftat för USA att de var ansvariga för mordet och att USA inte var inblandat alls. ”Såvitt jag vet har vi inte informerat någon eller tagit ansvar, och det är det bästa”, sa han.

Irans president Ebrahim Raisi lovade att Iran skulle hämnas Khodayaris död. Israeliska tjänstemän var vidare oroade över att läckan kan leda till en ökning av iranska attacker mot israeliska mål. Mordet är det senaste i raden av mord på högprofilerade iranier. General Qassem Soleimani, också i Quds-elitstyrkan, dödades av en amerikansk drönare som beordrades av Trump-administrationen i januari 2020. Forskaren Mohsen Fakhrizadeh, känd som fadern till Irans kärnkraftsprogram, dödades i november 2020 i ett mord som också tillskrivs Israel.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar