Israel uppmanar alla sina medborgare att omedelbart lämna Istanbul

Israels utrikesdepartement uppmanar alla sina medborgare att omedelbart lämna Turkiet för att inte riskera sina liv

Israel har utfärdat en abrupt och högst ovanlig varning till medborgare som reser eller arbetar i Turkiet. Alla israeliska medborgare uppmanas att omedelbart lämna Istanbul. Israeliska tjänstemän vid utrikesdepartementet påstår att en möjlig iransk hämndaktion potentiellt pågår med inriktning mot judar i Turkiet.

The Times of Israel rapporterar att landets Byrå för Kontraterrorism har höjt beredskapsgraden för Istanbul till en den högsta möjliga nivån, en fyra. Man uppmanar vidare alla sina medborgare som vistas i staden att omedelbart lämna landet för att inte riskera sina liv. Medborgare i den judiska staten uppmanas också att undvika att resa i andra delar av Turkiet. Dagens höjning innebär att Turkiet betecknas som lika farligt som Afghanistan, Iran, Burkina Faso eller andra officiella ”fiender” till den judiska staten.

Redan för två veckor sedan utfärdade det israeliska utrikesdepartementet en resevarning avseende Turkiet, efter att landets underrättelsetjänst uttryckt rädsla för iranska försök att skada israeliska mål runt om i världen, särskilt i Turkiet. Kvällens höjning av riskgraden meddelades bara några timmar efter att Israels utrikesminister Yair Lapid informerat vid ett ministermöte att det finns ett ”verkligt och omedelbart” hot mot judar i Istanbul i synnerhet, och Turkiet i allmänhet.

Den nya varningen ses allmänt stå i relation till förra månadens mord på iranska revolutionsgardets, IRGC:s, överste Sayad Khodai, som sköts av agenter från underrättelsetjänsten Mossad i Irans huvudstad Teheran. Den dödade Khodai var tillförordnad chef för Quds-elitstyrkan, som är IRGC:s utländska underrättelsetjänst. Israeliska medier har hävdat att IRGC-översten hade ”planerat attacker mot judar och israeler över hela världen”.

Mordet ägde rum i Teheran den 22 maj. Överste Khodai närmade sig två oidentifierade beväpnade män på en motorcykel vilka sköt honom i huvudet. Irans president Ibrahim Raisi har uttalat att den iranska hämnden ska stå den judiska staten mycket dyrt. I sitt tal en vecka efter mordet sa han det som förmodas ligga till grund för Israels brådskande uppmaning:

– Jag har gått med på att våra säkerhetsstyrkor på allvar följer upp den här frågan och jag tvivlar inte på att hämnd för vår martyrs rena blod kommer att utkrävas. Skurkarna och terroristerna som är anslutna till globalt förtryck och zionism kommer att få konsekvenser för sina handlingar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter