torsdag, 6 oktober, 2022

Israeliskt spionprogram användes mot spanska ministrar

Spaniens premiärministers och försvarsministers mobiler infekterade av spionprogrammet Pegasus

Spaniens premiärminister och försvarsminister har övervakats med spionprogrammet Pegasus, detta bekräftade den spanska regeringens pressekreterare, Félix Bolaños, vid en presskonferens under måndagsmorgonen. Premiärminister Pedro Sánchez mobiltelefon infekterades av Pegasus två gånger i maj 2021, och försvarsminister Margarita Robles mobiltelefon infekterades med Pegasus under månaden efter.

”Vi tvivlar inte på att detta är ett otillåtet ingripande”, sa Bolaños. ”Det kommer från externa statliga organisationer och det hade inte rättsligt tillstånd.” Pegasus spionprogram är producerat av det israeliska säkerhetsföretaget NSO, som officiellt uppger att det bara säljer programvaran till statliga myndigheter.

Bolaños sa att tekniska rapporter från Spaniens nationella kryptologiska center hade utvärderat mängden data som extraherats från de två mobiltelefonerna. Totalt erhölls 2,6 gigabyte information från den spanska premiärministerns telefon under den första attacken och 130 megabyte under den andra, medan 9 gigabyte hämtades från försvarsministern.

Spaniens regering har själva anlitat Pegasus

Spaniens regering är under press för att förklara varför mobiltelefoner som tillhör dussintals människor kopplade till separatiströrelsen i nordöstra Katalonien infekterades med Pegasus mellan år 2017 och 2020, enligt en analys av Citizen Lab, en cybersäkerhetsgrupp av experter ansluten med University of Toronto.

Den regionala katalanska regeringen har anklagat Spaniens nationella underrättelsecenter, eller CNI, för att spionera på separatister och förklarade att relationerna med nationella myndigheter var ”på is” tills fullständiga förklaringar erbjuds och de ansvariga straffas.

Avslöjandena omfattar minst 65 personer, däribland politiker, advokater och aktivister, vilka infekterats med spionprogram från två israeliska företag, Candiru och NSO Group, utvecklaren av Pegasus.

Vad är Pegasus?

Det israeliska spionprogrammet Pegasus är en trojan – ett datorvirus som kan skickas ”flygande genom luften” för att infektera mobiltelefoner. Programmet får åtkomst till de övervakningsmöjligheter som mobiltelefoner har som funktion, såsom att fånga upp all kommunikation, inklusive krypterade meddelanden. Pegasusviruset gör dessutom telefonens mikrofon till en avlyssningsenhet som gör det möjligt för en Pegasus-operatör att fjärraktivera telefonens mikrofon och kamera.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar