Italien: Parlamentet upplöst – nyval i september

Italiens president Sergio Mattarella har upplöst parlamentet och nyval kommer att hållas i höst, meddelades igår. ”Nyfascister” leder opinionsmätningar.

Beslutet kom efter att premiärminister Mario Draghi lämnat in sin avskedsansökan därför att allierade i den styrande högeralliansen bojkottat en förtroendeomröstning.

Draghi, tidigare ordförande för Europeiska Centralbanken, kommer att sitta kvar för att leda en expeditionsregering, uppger Euronews.

Valet ska hållas den 25 september. Enligt den senaste opinionsmätningen från 13-18 juli blir valets största parti Italiens bröder, som brukar beskrivas som nationalkonservativt och högerpopulistiskt med en nyfascistisk ådra, med 23,8 procent av rösterna. Näst störst blir socialdemokratiska Demokratiska partiet med 22,1 procent, följt av högerpopulistiska Lega och vänsterpopulistiska Femstjärnerörelsen med 14 respektive 11,2 procent.

Italiens bröder leder även samtliga andra opinionsmätningar i juni och alla utom två som gjordes i juni.

Det troliga resultatet är en högerregering med Italiens bröder i spetsen och eventuellt ledd av Giorgia Meloni, tidigare engagerad i MSI som var en direkt arvtagare till Benito Mussolinis fascistparti.

Mattarella säger att han hoppas att den politiska krisen avhjälps snarast möjligt.

– Trots den intensivt dialektiska tonen i valkampanjen hoppas jag på en konstruktiv insats i Italiens bästa intresse, sade den avgående presidenten.

Nästa premiärminister i Italien? Giorgia Meloni, ledare för Italiens bröder och ofta kallad ”nyfascist” av etablissemangsmedia. Foto: Vox España/Hermann Tertsch y Victor Gonzalez via Wikimedia
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter