torsdag, 1 december

Italiens premiärminister Mario Draghi avgår – President säger NEJ

Premiärminister Mario Draghi vill avgå efter drama och konflikter i regeringen

Det hela rör sig om ett stödpaket på 26 miljarder euro som Mario Draghi har föreslagit på grund av den lidande ekonomin och inflationen i landet.

En anledning till konflikten är att stödpaketet inte fick stöd av allianspartiet Femstjärnerörelsen, som istället bojkottade omröstningen. Orsaken till bojkotten är att Femstjärnerörelsen ställt krav på att Draghi inför minimilöner och ökar budgetutgifterna, vidare gav inte partiet sitt stöd till att investera i en ny sopförbränningsanläggning i Rom.

Efter bojkotten valde Femstjärnerörelsen att genomföra förtroendeomröstning som lyckades fälla premiärministern och hans regering. Strax efter omröstningen meddelade Draghi att han lämnar in sin avskedsansökan till president Sergio Mattarella.

Efter ett längre möte mellan Mario Draghi och Sergio Mattarella meddelade presidenten att avskedsansökan inte accepteras och uppmanar istället partierna att komma överens. Om partierna inte kommer överens så kan Mario Draghi utlysa nyval, vilket inte hänt i Italien sedan andra världskriget.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Tv-spel utnyttjas i politiska maktspel

Samtliga Tidöpartier backar enligt SCB

00:07:15

Spotifys VD backar upp Musk

- Annons -

Liknande artiklar