Jägare ryter ifrån mot att klumpas ihop med kriminella

Mot slutet av sommaren kommer ett förbud att hävas mot att jägare använder halvautomatiska vapen för att minska risken för att djur lider. Polisen går därför ut och hävdar att detta kommer underlätta för de kriminella att få tag i vapen, vilket bestämt tillbakavisas av Jägarförbundet.

Den 1 augusti i sommar kommer det att bli tillåtet för jägare att använda halvautomatiska militära vapen under jakten. Syftet är det motverka risk för att djur lider av skadskjutningar, men enligt polisen öppnar detta för det kommer bli lättare för kriminella att få tag i vapen. Detta är en orättvis orimlig liknelse anser Jägarförbundet, rapporterar SVT.

– Polisen har sitt uppdrag att stoppa de kriminella och det borde de koncentrera sig på istället för att blanda ihop oss laglydiga vapenägare med de kriminella, säger Ola Wälimaa, förbundsjurist på Jägareförbundet, till SVT.

Att legala vapen, som ägs med licens, används för brott är en försvinnande liten del, vilket bland annat Svensk Jakt uppmärksammade 2017. I september 2021 lämnade den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Mikael Eskilandersson in en motion att man skulle skilja på brott som begås med legala vapen (som oftast handlar om slarv eller okunskap) och vapenbrott, där illegala vapen använts.

Forskning har visat att de legala vapnen används extremt lite i kriminella sammanhang, säger Wälimaa.

Istället för att verkligen klämma de kriminella och få bukt med de illegala vapen som används vid brott, vill polisen göra det ännu svårare för de personer som följer lagen att äga lagliga och registrerade vapen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter