Jägares personuppgifter kan ha läckts

Hela Sveriges jägarkår kan ha fått sina adressuppgifter läckta till främmande makt eller kriminella nätverk.

Det var i onsdags som Naturvårdsverket upptäckte ett dataintrång och tvingades stänga ner sitt IT-system, uppger SVT.

Hos Naturvårdsverket sparas bland annat personuppgifter och adresser till landets alla nästan 300 000 jägare med jaktkort eller jägarbevis. Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att ”det går i dagsläget inte att utesluta att också sådan information omfattas av dataintrånget”.

– Jag kan inte säga om det ingår jägaruppgifter i den överföring som har gjorts, säger Håkan Svaleryd, förvaltningschef på Naturvårdsverket till SVT.

Mycket allvarligt”

Dag Lidén, generalsekreterare på Svenska jägareförbundet, säger att det är mycket allvarligt om uppgifterna läckt ut. Uppgifterna om vapeninnehav sparas visserligen hos polisen, men Dag Lidén säger att det kan innebära risker om personuppgifter och adresser till jägare, potentiella vapenägare, kommer i händerna på främmande makt eller kriminella.

– Är det en extern aktör, statlig eller icke-statlig, så har det ju säkerhetspolitiska dimensioner. Det är ju kartläggning mot nationen för fientliga syften. Är det en kartläggning för kriminella aktiviteteter kan det vara alltifrån trakasserier till stölder, säger han.

Naturvårdsverket uppger att ingen information har raderats eller förvanskats enligt IT-experterna som jobbar på att ta reda på vad som hänt och säkra systemen. Vad som kan ha läckt vill man inte kommentera under pågående utredning. Fortfarande ligger delar av it-systemen nere, till exempel e-post och jägarregistret. Verket hoppas att registret ska vara igång nästa vecka igen.

Hur hacket gått till har man inte heller kommenterat.

Säkerhetsbrister?

År 2017 inträffade Sveriges hittills största IT-skandal då topptjänstekvinnan Maria Ågren riskerade rikets säkerhet och enskilda svenskars liv genom att lägga ut hemliga uppgifter – bland annat de traditionellt hemliga uppgifterna om svenska stridspiloter – på entreprenad till utländska jättebolag och till på köpet strunta i att säkerhetspröva deras personal, trots att hon varnades för att göra så av både Säpo och hennes egen personal, som istället straffades då de pekade på bristerna.

Hittills har inte framkommit några uppgifter om att liknande slarv har möjliggjort intrånget på Naturvårdsverket. Men även om så skulle vara fallet sitter cheferna på verket förmodligen tryggt.

Ågren, som i breda kretsar förmodas ha fått en skjuts i karriären på grund av att hon är kvinna, fick först sparken men senare trumfade Arbetsdomstolen både Försvarsmakten och Säpo och gav henne tillbaka jobbet samt 115 000 kronor i månaden retroaktivt för den tid hon varit avskedad.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter