Jakten har knäckt vildsvinsstammens tillväxt

Jaktåret 2020/2021 fälldes 158 809 vildsvin, uppger Svensk Jakt. Det är en ökning med 12 741 djur från rekordnoteringen från jaktåret 2019/2020. Bedömningen är att jägarna redan har ”knäckt tillväxten” för vildsvinsstammen.

Avskjutningen av vildsvin har ökat för sjunde året i rad och nu tror många att den kommer att minska därför att stammen redan pressats ner. På vissa håll talas det om en ”krasch i populationen” som det kommer att ta tid att återhämta sig från.

– Avskjutningen har på sina håll ökat våldsamt och jag är övertygad om att det blir rejält mycket färre fällda vildsvin innevarande jaktår, säger Göran Bergqvist, nationellt ansvarig för viltövervakningen på Svenska Jägareförbundet, till Svensk Jakt.

Flest vildsvin sköts i Skåne (26 903 stycken), Kalmar (17 735 stycken), Östergötland (15 772 stycken) och Västra Götaland (15 493 stycken).

Den sjunkande vildsvinsstammen talar emot slutsatserna från den ”viltskadekommission” bestående av två Elisabeth från Stockholms innerstad, som Lantbrukarnas Riksförbund satte för att ”utreda” hur mycket koldioxid som vildsvinsstammen kostar. Deras slutsats var att man måste anordna en massaker på vildsvin för att rädda klimatet.

Jägarna är tvärtom bekymrade över att stammen kanske skjutits av lite för hårt, men man tror att den kommer att återhämta sig utan större problem.

– Allt pekar på att jägarna har knäckt vildsvinsstammens tillväxt och att vi har en markant nedgång. För den här gången. Vi ska komma ihåg att det är en art med hög reproduktionstakt och det kan svänga snabbt, säger biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson till Svensk Jakt.

Avskjutningen av vildsvin ökade för sjunde året i rad men spås nu minska då det helt enkelt finns färre djur kvar. LRF försökte nyligen utmåla vildsvinen som ett stort klimathot, detta efter att privatjetsflygande globalister utmålat böndernas pruttande kossor som ett hot mot klimatet. Katten på råttan och råttan på repet… Faksimil svenskjakt.se
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter