Tidsskriften Science har utnämnt årets vetenskapliga genombrott. På toppen finns James Webb-teleskopet, som fångar upp flera miljarder år gammalt ljus.
När vi betraktar något, ser vi det vid just det tillfälle då ljuset reflekterades från objektet. Då ljuset färdas runt 300 000 kilometer i sekunden, är tidsskillnaden när vi betraktar något i vår närhet i stort sett icke-existerande.
Men börjar vi blicka utåt blir tidsskillnaden en annan. Om vi tittar på Mars genom ett teleskop ser vi det som hände fyra minuter tidigare på planeten. Likadant är det med allt annat vi ser när vi blickar ut i rymden. Det vi ser är det som var när ljuset studsade från objektet tills det når vårt öga. Tekniskt är det som se bakåt i tiden.
Den 25 december 2021 sköts James Webb-teleskopet ut i rymden och en månad senare lade den sig i omloppsbana runt solen. Det banbrytande med detta teleskop är dess förmåga att fånga upp ljus som färdats upp till 13 miljarder år genom universum, skriver Göteborgs-Posten.
Förhoppningen är att teleskopet ska kunna fånga upp 13,8 miljarder år gammalt ljus, vilket ska vara då ”big bang” inträffade.
Den 11 juli i år kunde miljontals över hela världen ta del av den första bilden tagen av teleskopet. Det var en skildring av galaxer såsom de såg ut för 13 miljarder år sedan, rapporterar Science.
Av just den anledningen har teleskopet av Science utnämnts till årets vetenskapliga genombrott.
Nedan följer några bilder som tagits av teleskopet:



