Jan Blomgren: ”Detta pressar upp elpriserna”

Detta är en intervjuartikel. Det är personen som intervjuas som står för åsikterna, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Frihetsnytt sökte häromdagen upp kärnfysikern Jan Blomgren, för kommentarer gällande elhandelsbolaget Bixias prognos tidigare i veckan och som Frihetsnytt sammanfattade. Vi ställde några frågor till Blomgren om prognosen, elpriserna och vad som behöver göras för en stabil och långsiktigt kostnadseffektiv elförsörjning i framtiden. Jan Blomgren är även expert på Sveriges energiförsörjning, ett ämne som han har skrivit en bok om.
Jan Blomgren. Foto: Youtbue (skärmdump)

Tycker du att Bixias prognos stämmer på det stora hela? Alltså, kan vi förvänta oss lägre elpriser till våren och resten av året?
– Det kan jag tyvärr inte ens kommentera då jag inte har tillräckligt stor sakkunskap om exakt hur mycket gas som just nu finns i tyska lager och hur mycket vatten som finns i vattenskraftsdammarna till exempel.

Är det verkligen ett ökat utbud av förnyelsebara energikällor (som sol- och vindkraft) som bidragit till det ökade utbudet av tillgänglig el?
– Det är ju så att den installerade effekten från dessa källor har ökat, vilket den har gjort årligen under många år och då blir så klart mer utav det. Det ger ju en viss prispressande effekt, däremot kanske det inte ger en så stor prispressande effekt längre, av det skälet att vi numera har så pass mycket installerat.

När vi har stark vind så trycker det ju prisstrecket ned mot noll och har vi mer vindkraft  hjälper det ju knappast dessa dagar då priset redan är nere på noll.

Prispresseffekten är ju därmed som störst innan vindkraften har blivit så stor som den är nu. Visst finns det en viss effekt kvar, med halvstarka vindar och liknande. Sen så spelar det inte bara roll vad som sker i Sverige utan även vad som sker i våra grannländer. Den största tillsatseffekten får du ju om du har lagom långt bort men lite annat väder. Det vill säga gynnsamt väder som bidrar till en ökad elproduktion i våra nordiska grannländer till exempel. Hur stor den tillsatseffekten har varit på sistone vet jag dock inte.

Energi som fördyrar och ställer till det för eläntet. Foto: Envato

Låt mig dock tillägga att det är lätt hänt att stirra sig blind på priset för själva elen. Det som händer när du bygger ut vindkraften är att du istället ökar kostnaderna på nätsidan (för elnätet) och den ökningen har blivit så stor att den nu är större än påverkan på det direkta elpriset. Jag ska ta ett exempel med riktiga siffror.

För en sisådär fem år sedan lade Svenska kraftnät en miljard kronor om året på att balansera elnätet. 2023 lade de sex miljarder på detsamma, och i år är prognosen åtta miljarder kronor. Även om Svenska Kraftnät försöker bortförklara det hela så är det väsentligen vindkraften som orsakar denna kostnadsökning. Om vi räknar lite snabbt på det och säger att det är sju miljarder kronor som är vindkraftsrelaterat, vindkraften producerar cirka 30 Terawattimmar/år, ger det en balanskostnad på cirka 43 öre/Kilowattimme. Det är så mycket nätpriset dras upp med, och detta oavsett om det blåser eller ej.

Tar man med det i beräkningen är det kanske inte en särskilt lysande idé med utbyggnad av vindkraften.

Då kanske det istället är ganska positivt om byggandet av ny kärnkraft tar fart?

Dyrt och omständligt till en början, men lönsamt och effektivt på lång sikt. Foto: Envato

– Det finns ett exempel på detta från USA ganska nyligen. Där har man byggt två kärnkraftverk, i delstaten Georgia. Där har bygget av kärnkraftverket (liksom det senaste i Finland) blivit försenat och fördyrat, vilket lett till att priserna för elkunderna där har stigit med sex procent. I delstaten Orgeon däremot, där man satsat stenhårt på sol- och vindkraft, har istället kostnaderna stigit med 30 procent. Detta på grund av att kostnaderna i elnätet och balanstjänsterna är så dyra.

Man kan därför säga att kärnkraften är ett mer dyrt och långsamt sätt att få hyfsat låga elpriser medan sol och vindkraft är ett dyrt och lite snabbare sätt att få höga elpriser. Vilket föredrar du?

4. Ifall Bixias goda prognosen stämmer, mildrar det farhågorna om framtida elbrist, som det har talats mycket om de senaste åren?

-Det mildrar ju farhågorna på kort sikt men inte på lång sikt och den stora problematiken är att vi har för lite planerbar el i systemet och det åtgärdar man inte genom att tillföra mer oplanerbar el. För din vetskap var faktiskt Finland för bara några veckor sedan nära en systemkollaps. Hade ett av de stora kärnkraftsblocken fått snabbstopp hade man inte kunnat få ihop det hela. Då hade delar av Finland rasat.

Då var man rätt tacksam över att man hade Olkiluoto 3 som kunde balansera det hela.  

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. I Kristianstadsbladet 1/3 kan vi läsa en helsida om att ombyggnad av en galleria till skola stoppas för att Kristianstad inte har el så det räcker.
    Ett nybygge i Kristianstad stoppas också för att det saknas el.

    Nej….nu är det dags för FrihetsNytts redaktion ,skribenter och läsare att ta över rodret och skutan. 🛳️⚓

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter