Grundaren av Yttrandefrihetsombudsmannen, författaren och krönikören Jan Sjunnesson åtalas nu för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”.
Det är den ökände Näthatsgranskaren Tomas Åberg som återigen har varit i farten och anmält författaren Jan Sjunnesson för brottet hets mot folkgrupp (HMF). Sjunnesson hade i en Twitterkommentar uttryckt att åldringsrån är ”en romsk specialitet”, skriver Fria Tider.

Tomas Åberg, som tycks lägga en stor del av sin tid på att skanna av nätet för att finna andra människor med avvikande åsikter, anmälde Sjunnesson för hets mot folkgrupp med anledning av denna kommentar.
Men Jan Sjunnessons juridiska ombud, Ola Bengtsson, hävdar att Sjunnessons kommentar bara innebar att åldringsbrott är en romsk specialitet baserat på fakta och alltså inte att alla romer begår denna typ av brott. Åklagaren håller givetvis inte med utan framhärdar att Sjunnesson begick brottet med uppsåt och att han ”har uttalat sig nedsättande om romer med syftning på etniskt ursprung”.
Sjunnesson själv menar att han har läst om polisgruppen Circa, som specialiserat sig på att kartlägga åldringsbrott och dess förövare, och att han baserade sin kommentar på den informationen.
– I boken ”Romer i Sverige” av Karl-Olov Arnstberg säger dåvarande chefen för Circa-gruppen att det är en typ av brott som nästan alltid begås av romer, säger Sjunnesson till Bulletin.
Gjort anmälningar av åsikter till sin livsuppgift
Tomas Åberg från Näthatsgranskaren, har fått omkring 350 personer åtalade för hets mot folkgrupp. Han drar sig ingalunda för att anmäla enkla pensionärer som skrivit sin åsikt på sociala medier om exempelvis kriminaliteten och invandringen.
Många kända opinionsbildare och författare har också råkat ut för Åbergs anmälningsiver, bland andra journalisten Joakim Lamotte som blev dömd för grovt förtal i december förra året efter att han på Facebook konstaterat att Åberg är en djurplågare.
Det finns ingen generell rätt att säga sanningen
Eskilstuna tingsrätt
Men även människor som i sin tur har delat Lamottes inlägg har också de blivit dragna till rätten. Ett exempel är författarinnan Ramona Fransson. Författaren och mediaprofilen Lennart Matikainen har ett åtal för grovt förtal framför sig, även det signerat Tomas Åberg. Matikainen skriver på Facebook att han ser fram emot att mötas i rätten.
Att dessa små ärenden belastar rättsväsendet något alldeles enormt råder det inget tvivel om och Åberg kanske får sin försörjning på detta sätt. Oavsett vad så sker det med statens goda minne då Tomas Åberg har säkerhetspolisens ständiga beskydd och dessutom uppbär hemlig adress.
Frihetsnytt kontaktade Jan Sjunnesson
Tomas Åbergs arbete har av många beskrivits som en metod för att tysta människor med annorlunda åsikter och att skrämma dessa till tystnad. Detta är något som Sjunnesson håller med om.
Frihetsnytt frågar: Tror du att det finns en annan agenda bakom detta försök att döma dig till hets mot folkgrupp än den som anges av Tomas Åberg det vill säga att du begått HMF genom denna kommentar på twitter?
– Ja. Att tysta åsikter genom så kallad lawfare, svarar Sjunnesson.
Frihetsnytt frågar: Många ledande kritiker av den nuvarande invandringspolitiken har blivit anmälda för bland annat HMF men även för förtal. Varför tror du detta sker. Finns det en agenda med detta?
– Att skrämma den tysta majoriteten, avslutar Sjunnesson.
Sjunnesson får stöd
Sjunnesson skriver även att han har fått stöd och uppbackning i samband angreppet mot honom. Detta stöd kan bland annat läsas på Flashback där över 100 inlägg redan har skrivits om händelsen.
– Tystnande av meningsmotståndare. Dessutom tjänar diverse personer; pengar på sådana fall. Hade väl kunnat acceptera. Fast då svenskar inte har rätten att anmäla för exakt samma brott; gör rättsväsendet en tydligen skillnad på folk -och t om uppmuntrar, skriver användaren lemmy124 i Flashbacktråden.
Vad är Lawfare? Lawfare är en metod som rättsystemet använder för att tysta sina motståndare. Genom att stämma motståndarna för exemplevis förtal eller upphovsrättsbrott kan motståndaren och de som betraktar motståndaren skrämmas till tystnad.