Författaren och ordföranden i Yttrandefrihetsombudsmannen, Jan Sjunnesson, dömdes igår i Varbergs tingsrätt för åsiktsbrottet Hets mot folkgrupp. Han tilldöms att betala 14 000 kronor i böter.
Återigen blev en vän av yttrande- och åsiktsfrihet dömd för gummiparagrafbrottet Hets mot folkgrupp, för att ha twittrat orden ”En romsk specialitet” i en tråd som handlade om åldringsrån.

Facebook/ Joakim Lamotte
Den tidigare projektledaren på näthatsgranskaren Tomas Åberg anmälde Jan Sjunnessons twittrande för hets mot folkgrupp, vilket alltså föranledde ett bötesbelopp på 14 000 kronor.
Kommer överklaga domen
Sjunnesson förnekade brott men tingsrätten gick på åklagarens linje, skriver Bulletin.
– Inlägget gav uttryck för missaktning av gruppen romer och inbjöd inte till någon diskussion. Enligt tingsrättens bedömning var det fråga om ett kränkande värdeomdöme som helt klart översteg gränsen för saklig kritik och debatt, skriver tingsrätten i sin dom.
Jan Sjunnesson har för avsikt att överklaga domen.
Sjunnesson om åtalet: ”Skrämma den tysta majoriteten”
I ett uttalande från i januari angående åtalet svarade Sjunnesson såhär på Frihetsnytts frågor:
Frihetsnytt: Tror du att det finns en annan agenda bakom detta försök att döma dig till hets mot folkgrupp än den som anges av Tomas Åberg det vill säga att du begått HMF genom denna kommentar på twitter?
– Ja. Att tysta åsikter genom så kallad lawfare, svarar Sjunnesson.
Frihetsnytt: Många ledande kritiker av den nuvarande invandringspolitiken har blivit anmälda för bland annat HMF men även för förtal. Varför tror du detta sker. Finns det en agenda med detta?
– Att skrämma den tysta majoriteten, avslutar Sjunnesson.
Vad är Lawfare? Lawfare är en metod som rättsystemet använder för att tysta sina motståndare. Genom att stämma motståndarna för exemplevis förtal eller upphovsrättsbrott kan motståndaren och de som betraktar motståndaren skrämmas till tystnad.
Utvecklingen är minst sagt sjuk.