De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Ska man vara en demokrati så måste man ha fri åsiktsbildning
På den senaste Svenska Bok & Mediemässan den 20 augusti intervjuade Zoia Zakariasdotter författaren och docenten i företagsekonomi Jan Tullberg om hans författarskap, censur, demokrati, ekonomi och en hel del annat.
Detta är ett kort sammandrag av intervjun.
Jan Tullberg berättar att när han på 90-talet debuterade som författare ansågs han som ganska kontroversiell eftersom han gav sig på det kristna kärleksbudskapet. Det var som att spotta i motvind, säger han, men jag blev inte censurerad. Han fick till och med publicera en artikel i kyrkans tidning och ett ledarstick i Dagens Nyheter på den tiden.
– Det var på den tiden då Sverige fortfarande var demokratiskt, säger Jan. Det var en öppen debatt och det fanns ett intresse för andra åsikter än de konventionella.
En annan tidig debatt som Jan initierade handlade om vad vinsterna var i näringslivet jämfört med lönemassan, vilket ledde till en artikel i Svenska Dagbladet. Denna ledde i sin tur till att inspirera professorn i nationalekonomi, före detta folkpartiledaren och Nobelpristagaren Bertil Olin, att skriva en bok på samma tema.
Men 2014 var Sverige ett annat land
– Men när min bok ”Låsningen” kom ut 2014 var det helt andra reaktioner och Sverige var ett annat land. Vi har en slags åsiktsfascism i Sverige som är väldigt störande. Ska man vara en demokrati så måste man ha fri åsiktsbildning och man måste låta folk fatta egna beslut.
Åsiktsfriheten är ett skämt!
Jan Tullberg
– Det gjordes ju ett försök att föra en öppen debatt i Sverige. 2013 startade Bonnier startade en nätsida som hette ”Newsmill” som blev väldigt stor, men efter sommaren samma år lades den ner. Det är svårt att tänka sig att Bonnier plötsligt fick slut på pengarna. Så eftersom den öppna debatten gjorde att Bonnier förlorade den, då tyckte de nog det var lättre att lägga ner den och övergå till propagandakrig istället, berättar Jan.
Om man struntar i vad folk röstat på, hur kan man då vara en demokrati?
– Om vi ska komma tillbaka till demokrati och folkstyre då måste vi inse att politikerna är ett B-lag. Ett riktigt uselt B-lag. På valnatten 2014, då borgarna förlorade sin egen majoritet, men SD hade kommit in och det fanns heller ingen socialdemokratisk majoritet. Så sossarna med 40 procent vinner över det andra blocket på 60 procent för att de andra inte kan enas. Det är väldigt groteskt. Det var ett direkt antidemokratiskt val.
– Folket väljer representanterna och representanterna ska få ihop en majoritetsregering, men så gjorde man inte. De ber alltså folket att rösta men struntar ändå i vad de har röstat på, hur kan man då göra anspråk på att det ska vara en demokrati? Det är tredje gången gillt nu i höst på att Sverige för en gång skulle ska få ett demokratiskt val, men det kan bli kaos en tredje gång, avslutar Jan.