Janet Yellen: Vi hade fel angående ”vilken väg inflationen skulle gå”

Förra ordföranden för USA:s mänktiga, privatägda centralbank Federal Reserve, Janet Yellen, numera Joe Bidens finansminister, säger att hon råkat ha lite fel när det gäller den galopperande inflationskris som hennes politik bidragit till att skapa.

Det var under tisdagen som Yellen gjorde medgivandet att hon inte lyckats förutsäga den höga inflationen som nu plågar skattebetalarna i USA och resten av världen, medan regeringen Biden försöker svära sig fri från ansvar.

– Jag tror att jag hade fel angående vilken väg inflationen skulle gå, sade Yellen till CNN beträffande uttalanden hon gjort 2021. Yellen hade då sagt att inflation bara utgjorde en ”liten risk”.

Inte första gången

Det är inte första gången som en chef för Federal Reserve ”råkar” bidra till globala kriser. Exempelvis medgav Alan Greenspan, chefen för Federal Reserve, att han ”haft fel” då han motsatte sig reglering av bankmarknaden och därmed släppte loss finanskrisen 2007-2008. Den krisen slutade med att skattebetalarna tvingades gå in och rädda bankerna, de rikaste blev ännu rikare medan miljoner småsparare och småföretagare blev ruinerade. I god tid före den stora bankkrisen varnade många analytiker för att Federal Reserves’s politik var felaktig. Insikten om detta var vid den tiden så utbredd att brittiska TV-komiker skämtade om hur bankverksamheten i USA gick till under Alan Greenspans ledning.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter