Janne Josefsson tar ställning för yttrandefriheten

Journalisten Janne Josefsson skriver i en debattartikel att det är fel väg att gå att förbjuda brännandet av koraner. Opinionen efter koranupploppen förra påsken visar att fler nu är för ett förbud av brännandet av religiösa skrifter, vilket oroar honom.

Av rädsla för upplopp, hätska demonstrationer och ilska från muslimer har fler och fler människor tagit ställning för att förbjuda brännandet av koraner, och förvisso också biblar. Att det vore en djup inskränkning av de grundläggande rättigheterna är en faktor som många gärna tycks vilja överse med.

Muslimska män – en vildsint mobb

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Janne Josefsson att demokratin och yttrandefriheten är värd att stå upp för. Han säger att denna frihet är demokratins absoluta grundbult och att den ska försvaras till varje pris. Fast han påpekar att det inte gäller fullt ut.

”I Sverige har vi satt en gräns vid ”hets mot folkgrupp”, som till exempel gör det olagligt att ”heila” eller att bära armbindel med hakkors”, menar Josefsson.

Politikern Rasmus Paludan.
Foto: Wikipedia/Jesper Ahlin Marceta

Josefsson berättar att en planerad direktsändning för ett par år sedan av programmet Sverige möts, som skulle handla om Rasmus Paludans nyss genomförda koranbränningar med Rasmus och ett antal muslimska representanter på plats, fick ställas in på grund av hot mot SVT-redaktionen.

”Frågan är dock om dessa bokbränningar blivit en så oerhört inflammerad och känslig sak eftersom den också avslöjar en stor kulturkrock i Sverige – en som skär rakt in i den fruktansvärda, vråldjupa segregationen i vårt land. Upploppen sker ju uteslutande i så kallade utsatta områden. Hela Rasmus Paludans syfte är ju att visa upp de muslimska pojkarna och männen som en vildsint mobb. Tyvärr lyckas han.” skriver Josefsson.

Fel att förbjuda koranbränning

Slutsatsen han drar är att det är fel att förbjuda koranbränningar och att man kan tycka vissa åsikter är hur fel som helst, men att man inte kan förbjuda att de yttras. Han oroas över att en majoritet är för ett förbud enligt en undersökning, trots att han starkt ogillar bokbål, men menar att det är mer nödvändigt än någonsin att värna demokratin och yttrandefriheten som, påstår han, är hotade från många håll.

Det framgår inte ordagrant i Josefssons text från vilka olika håll demokratin och yttrandefriheten hotas, men utöver de muslimska grupper som vildsint protesterat mot koranbränningarna, samt Turkiet som kräver att Sverige gör inskränkningar i lagen för sakens skull, så kan man tänka sig att han även syftar på de svenska politiker som uttalat sig för att inskränka grundlagen på den punkten, som exempelvis Ulf Kristersson och Tobias Billström.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter