Janouch om domen: ”Åklagaren vill tysta kritiska röster”

Opinionsbildaren och författarinnan Katerina Janouch döms för två fall av grovt förtal av hovrätten. Detta efter att ha publicerat namnet på en lärare som ska ha tvingat elever att beskriva sig själva som muslimer i en skoluppgift. Till Frihetsnytt säger Janouch att domen var väntad, och säger att åklagaren driver politiska åtal för att tysta kritiska röster.

Katerina Janouch döms för två fall av grovt förtal av hovrätten. Hon döms till villkorlig dom och 100 dagsböter, och ska även betala skadestånd på 50 000 kronor till den lärare som kände sig kränkt och utpekad av författarinnan.

Namngav lärare

Janouch namngav på sin blogg en lärare som ska ha uppmanat sina elever att bekänna sig till islam i samband med en skoluppgift. En av eleverna, en flicka från en kristen familj, kände sig inte bekväm med uppgiften och ville inte genomföra den. Då hon från läraren fick som svar att hon måste genomföra uppgiften berättade hon om händelsen för sin mamma.

Mamman i sin tur skrev ett inlägg i sociala medier om det hela, och intervjuades lite längre fram av Janouch.

– Jag själv är så arg så jag kokar. Hur kan man göra så här? Vi är kristna och mina barn ska inte tvingas bli islamiserade i skolundervisningen, sa mamman till Janouch.

Då Janouch skrev vilken skola och vilken lärare det rörde sig om valde kommunen i fråga att anmäla henne för förtal. Janouch dömdes i tingsrätten i september 2022 för ett fall av grovt förtal.

Nu har hovrättens dom kommit. Hovrätten fastställer i mångt och mycket tingsrättens dom, men väljer att fälla Janouch för ytterligare ett fall av grovt förtal för ett annat blogginlägg gällande läraren.

Kommer överklaga

Till Frihetsnytt säger Janouch att domen var väntad, då åklagaren driver politiska åtal för att tysta ”obekväma” röster.

– Enligt åklagaren och domen har läraren blivit kränkt, men vem tänker på det verkliga offret – flickan som tvingades till skoluppgiften? Eller hennes mamma som också blev kränkt? Jag agerade utifrån ett nödläge, ett nödläge för våra barn. Klimataktivister frias ofta då domstolen anser att de agerade utifrån ett ”klimatnödläge”. Samma sak borde gälla här, då islamiseringen absolut sätter barnen i en form av nödläge, säger Janouch.

Janouch säger även att frågan är så pass viktig principiellt att hon kommer överklaga domen till Högsta domstolen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

 1. Alla Hildor och Rubens och övrigt hjärntvättade PK korrekta viktigpettrar, NI drar ett löjes skimmer över Sverige
  och vad som en gång kallades rättvisa. Åtala läraren för att psykiskt misshandla eleverna istället och undergräva
  religionsfriheten, det fria ordet och den fria viljan!!
  Katarina är en modig frispråkig debattör!! Sådana behöver det här landet FLER av!!

  Ett skamligt, fegt, och okunnigt domslut!!!!!!!

 2. Lagen om förtal är tydlig, och den gäller för alla – oavsett vad man har för åsikter.

  Att begå ett brott och sedan – när man blir dömd – påstå att domaren driver en politisk agenda, känns i min värld lite bakvänt.

  Likaså att jämföra sitt eget brott med förövarens brott. Varför ska man göra det? Det är ju två helt olika saker. Man förolämpar sin egen intelligens om man säger till domaren att :Jag vet att jag har begått ett brott, men tycker att ni borde se genom fingrarna eftersom personen jag förtalade har gjort väre saker.”

 3. Katerina är i mina ögon den som har gjort rätt hela vägen, att det sen får sitta hjärntvättade PK människor och bestämma i en svensk rättsal är ju totalt idiotiskt!! Den som utbildar sej till domare och åklagare ska vara politiskt obundna, och kommer det fram att man har politiska åsikter ska man omedelbart avskedas. Och lite sunt förnuft som fanns förut i tiden vore inte fel!
  Sen finns det människor som denna Elin här i kommentarsfältet som anammar fullständig byråkrati!
  Det är därför Sverige ser ut som det gör med invandrare som begår grova våldsbrott ersätts av justitiekanslern. Det är så upprörande.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter