Japan presenterar lösning på minskande födelsetal

Japan tänker tackla problemet med minskande födelsetal genom att införa åtgärder för att uppmuntra japaner att skaffa fler barn. Detta är annorlunda än den taktik som många västeuropeiska länder har använt, nämligen att motverka befolkningsminskningen med invandring.

Något som kommit att kraftigt oroa de japanska politikerna den senaste tiden är att landets befolkningsökning börjar stanna av, på grund av minskade födelsetal. Om utvecklingen inte vänder finns risken att Japan förlorar sin sociala förmåga, när fler personer åldras, utan att det finns tillräckligt med nya japaner som kan fylla deras platser och ta hand om de gamla, rapporterar Kyodo News.

Premiärminister Fumio Kishida är fast besluten att vända den negativa trenden genom en rad politiska åtgärder. Dessa kommer gå ut på att införa en mer familjevänlig politik, som ska uppmuntra japaner till att skaffa mer barn. Det kommer röra sig om en ”familjen först-politik”, där budgeten ska ökas kraftigt för att underlätta barnomsorg.

Invandring inte ett alternativ

Kishidas förslag på åtgärder innehåller inga referenser till invandring av icke-japaner, en ”lösning” som politiker i västvärlden använt för minskade födelsetal. Med en befolkning på 126 miljoner människor, varav en miljon är etniska kineser och ett par hundra tusen koreaner, är Japan en etniskt homogen nation, som har hållit invandring på absolut lägsta tänkbara nivå, något som diverse experter påstår bör ändras, rapporterar Al Jazeera.

I Sverige har politikerna resonerat på ett helt annorlunda sätt. Här har invandring, av framförallt utomeuropeiska flyktingar, lyfts fram som en lösning på Sveriges demografiska problem och ska utgöra en garant för att den åldrande befolkningen ska kunna tas om hand. Detta har dock inneburit flera problem och ingen lösning finns i sikte.

Ökade födelsetal är en lösning på en åldrande befolkning.

En debattartikel i Göteborgs-Posten 2019, skriven av professorerna Malte Andersson och Frank Götmark, påtalar att en hög invandring inte alls kan avhjälpa en åldrande befolkning. Då även invandrarna åldras kommer den åldrande befolkningen att öka, vilket ställer krav på ännu mer invandring. Detta är en slutsats som även en studie publicerad av Riksbanken kommer fram till.

De japanska politikernas planerade åtgärder visar att det finns lösningar på minskade födelsetal, som innebär att den egna befolkningen ska uppmuntras till att skaffa fler barn.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter